Osam mrtvih, tri sela, jedna robija: Voz prošao kroz autobus, Niš zavijen u crno

21.12.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Jutro nije slutilo na zlo

Osam mrtvih, tri sela, jedna robija: Voz prošao kroz autobus, Niš zavijen u crno
U nesreći je poginulo osam osoba - Copyright Profimedia/"AFP Foto/Serbian Police Press Service"

Đaci su krenuli u školu, a ostali na posao. A onda, tri niška sela zavijena su u crno. Osmoro mrtvih, od kojih troje dece, a 27 povređenih.

Tog kobnog 21. decembra 2018. sudarili su se autobus "Niš ekspresa" i voz. Nesreća se dogodila na pružnom prelazu u selu Donje Međurovo. Zbog nesreće, vozač autobusa "Niš ekspresa" Milan Zdravković (36) pravosnažno je u Apelacionom sudu u Nišu osuđen 17. novembar 2020.

Stravična nesreća dogodila se u 7.25. Autobus na liniji Niš - Prokuplje bio je pun putnika. Na pružnom prelazu, voz je naleteo na autobus i bukvalno prošao kroz njega. Prepolovio ga je napola.

Tri beživotna tela ležala su kraj pruge. Povređeni putnici su krvavi zapomagali kraj olupine od autobusa.

Polubranici i signalizacija

Neposredno posle tragedije porodice žrtava iz autobusa protestovale su na mestu udesa tražeći da se prelaz obezbedi. Ubrzo, postavljeni su polubranici i zvučna i svetlosna signalizacija koja će obaveštavati vozače o nailasku voza i zaustavljati saobraćaj. Obezbeđen je i poseban video-nadzor sa reflektorskim osvetljenjem.

Na licu mesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota. Istog dana, u Kliničkom centru u Nišu, povredama su podlegli Nataša Janković (42) i Mirjana Kocić (16) iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) preminula je osam dana kasnije, Vlastimir Đorđević (65) iz Donjeg Međurova izgubio je bitku za život 2. januara. A Lena Ilić (16) iz Čokota je od zadobijenih povreda preminula 17. maja 2019.

Vozaču osam godina zatvora

Vozač autobusa Milan Zdravković osuđen je na maksimalnu kaznu od osam godina zatvora u martu 2020. godine. To je potvrdio i Apelacioni sud 17. novembar 2020.

Presudama mu je izrečena i maksimalna kazna predviđena ovim krivičnim delom, kojom je propisana i zabrana upravljanja motorornim vozilom u trajanju od pet godina nakon izdržane zatvorske sankcije.

 

Vozač autobusa je proglašen krivim jer se, kako je rečeno prilikom izricanja presude, nije zaustavio ispred pruge kod znaka "stop" i nije pogledao levo i desno pre prelaska. Sudija je prilikom izricanja presude naveo da i kod mašinovođe ima propusta, jer se kretao brzinom većom od propisane, ali da to ne menja stvari jer je do sudara doveo propust Zdravkovića. Njegovi advokati su smatrali da i mašinovođa snosi odgovornost za nesreću, iako nije uopšte optužen.

Nema mesta za manju kaznu

- Sud je uzeo u obzir da se radi o profesionalnom vozaču koji je upravljao autobusom punom putnika i dece. Jeste da se radi o nehatu, ali o grubom nehatu. Prihvatili smo predlog tužilaštva, i bez obzira na olakšavajuće okolnosti nema mesta za manju kaznu zakonskog maksimuma od osam godina - rekao je sudija u obrazloženju presude, a preneli su mediji.

Zdravković je na izricanju presude ponovo izjavio saučešće porodicama poginulih i rekao da "još ima košmare".

Spomenik kraj pruge

Na mestu tragedije porodice nastradalih su postavile spomenik. Kraj pruge su na mermeru ispisana imena svih žrtava tragične nesreće.

Neki od članova porodica izrazili su nezadovoljstvo visinom kazne. Među njima je bio Srećko Kocić, otac stradale Marijane Kocić (17), koji je rekao da želi da pita tužioca i advokate da li život njegovog deteta vredi jednu godinu, aludirajući na presudu od osam godina zatvora za osam žrtava nesreće.

Porodice stradalih su na mestu strašne tragedije podigle spomen-obeležje, na kojem se okupljaju svake godine na ovaj tužni dan.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike