Kralj dijamanata ubijen u JAR: Suvozač sa motora izrešetao Đorđa na semaforu, supruga, bugarska misica, tužnu vest primila u Sofiji!

26.09.2022

06:00

0

Đorđe Mihaljević družio se sa Arkanovim ubicama i sarađivao sa češkim biznismenom Radovanom Krejčirom

Kralj dijamanata ubijen u JAR: Suvozač sa motora izrešetao Đorđa na semaforu, supruga, bugarska misica, tužnu vest primila u Sofiji!
djordje mihaljevic ubistvo copy - Copyright Printscreen/Twitter/Facebook

Biznismen i trgovac dijamantima Đorđe Mihaljević ubijen je pre četiri godine u južnoafričkom gradu Bedfordvju, nedaleko od Johanezburga. Svojevremeno je bio hapšen zbog višemilionske utaje poreza, a sarađivao je i sa čuvenim češkim kriminalcem Radovanom Krejčirom. Ubistvo ovog rođenog Novljanina sa srpskim pasošem do danas nije rasvetljeno.

Dvojica nepoznatih napadača na motorima pucala su tog 24.septembra 2018. godine oko 18 sati u Mihaljevića, dok je u svom "poršeu" čekao zeleno svetlo na semaforu u Ulici Van Bjuren u mestu blizu glavnog grada Južne Afrike. Na gotovo identičan način, pre 16 dana, u Turskoj je likviidiran Jovan Vukotić, vođa "škaljarskog klana", ali i Milan Đuričić Miki, jedan od aktera ubistva Željka Ražnatovića Arkana, koji je likvidiran takođe u JAR i bio je Mihaljevićev prijatelj.

Printscreen/Twitter/Facebook
 

Mihaljević je bio na ručku u jednom restoranu i krenuo je ka svojoj kući. Napadači na motoru najverovatnije su ga pratili od trenutka kada je pošao. Motorom su prišli "poršeu" i suvozač je zapucao kroz prozor Mihaljevićevog automobila. On je, verovatno već smrtno ranjen, dao gas i pokušao da pobegne, ali je uspeo da pređe samo stotinak metara. Zaustavio je automobil i izašao iz njega, ali je istog trenutka pao i umro.

Đorđe je uživao veliki ugled u Johanesburgu i smatrali su ga kraljem dijamanata. Spekulisalo se da je bio vlasnik kompanije za trgovinu zlatom i dijamantima u Južnoafričkoj Republici, zajedno sa kontroverznim češkim biznismenom Radovanom Krejčirom, saradnikom Darka Šarića, ali i Dobrosavom Gavrićem, Arkanovim ubicom.

Više od deceniju Đorđe je bio u skladnom braku sa bivšom bugarskom misicom Natalijom Gurkovom Mihaljević sa kojom je imao dvoje dece. Mnogobrojne fotografije na društvenim mrežama pokazivale su da su njih dvoje voleli da putuju po celom svetu i uživali su u luksuzu.

Sastanci u Srbiji

Prema pisanju južnoadričkih medija, Mihaljević je bio vlasnik kompanije za trgovinu zlatom i dijamantima "Sandton Gold and Diamond Exchange“ u Južnoj Africi. On je navodno u prethodne dve decenije bio direktor još pet kompanija iz Južne Afrike i vlasnik jedne. 

Otac umro posle otmice i mučenja

Đorde Mihaljević nije jedina žrtva u svojoj porodici. Njegov otac Petar Mišo Mihaljević umro je nekoliko dana pošto je 20. decembra 2013. otet i mučen u Johanesburgu. Petar Mihaljević kidnapovan je dok se vraćao kući, a tokom mučenja čekićem polomljene su mu  karlica i noga. Petar je navodno bio žrtva poslova svog sina, ali je Đorđe tada demantovao ove tvrdnje, rekavši da je njegov otac preminuo od srčanog udara nakon što je u bolnici preživeo moždani udar.

U crnogorskom registru firmi Đorđe Mihaljevic pojavljuje se kao vlasnik firme „Del mar investments“ registrovane u Herceg Novom. Firma je osnovana sredinom 2017. godine. Direktor te kompanije je Smiljan Samardžić, prijatelj i poslovni saradnik Dragana Dudića Frica, prijatelja Darka Šarića. Dudić je ubijen u Kotoru 2010 godine.  

Samo dve nedelje pre nego što je ubijen, Mihaljević je sa suprugom bio u Bugarskoj i sa njom se pojavio na otvaranju jednog kluba. Doputovali su potom u Srbiju. Pojedini mediji spekulisali su da ga je upravo tajni sastanak u Srbiji koštao života. Đorđe je s porodicom uglavnom živeo u Bugarskoj, Crnoj Gori i Južnoafričkoj Republici, gde je u poslednje vreme najčešće boravio. Dolazak u Srbiju, gde je održao nekoliko sastanaka, predstavljao je iznenađenje. 

Južnoafrički i bugarski mediji kao glavni motiv likvidacije naveli su rizičan posao trgovine dijamantima, a pominjana je i bliskost sa Arkanovim ubicama. Đuričić i Gavrić godinama su uživali zaštitu vođa podzemlja te države Krejčira i Sirila Bike. Kada je, međutim, došlo do raskola dvojice narko-bosova, oni su se priklonili Biki. Bika je ubijen 2011. godine, a sa njim u "BMW" bio je i Gavrić, koji je tada i ranjen, posle čega je otkriven njegov pravi identitet 

"Pucaj na visoko ili idi kući"

Južnoafrički mediji tada su izvestili da je samo dan pre ubistva Bike, u pretresu Krejčirove kuće pronađen spisak za likvidaciju, na kom su bila imena onih koji bi mogli da budu nezgodni svedoci njegovih nelegalnih poslova, kao i osoba koje su ga izdale. Navodno, za likvidacije je, kako su tada preneli mediji u JAR, angažovao trojicu plaćenih ubica iz Srbije.

Oni koji su poznavali Mihaljevića tvrdili su da nije ni pretpostavljao da bi mogao da bude ubijen. Da je makar malo verovao u to, Mihaljević bi sigurno angažovao obezbeđenje i ne bi se šetao sam i bez ikakve zaštite po Johanezburgu. 

Printscreen/instagram
 

Natalija se navodno žalila suprugu da se ne oseća sigurno u Africi i insistirala je da se vrate u Bugarsku. Bračni par je poslednji put viđen u javnosti na Natalijinom rođendanu samo nekoliko dana pre zločina, a ona je tragičnu vest primila dok je bila u Sofiji.

Natalija Gurkova je svoj Instagram profil, koji ima hiljade pratilaca, koristila kako bi reklamirala skupocene ogrlice, prstenje i narukvice koje je pravio njen suprug. Tako je samo dan uoči Mihaljevićevog ubistva na Instagram profilu bugarske misice bio zakačen oglas za prodaju dijamantske ogrlice. "Pucaj na visoko ili idi kući", pisalo je ispod oglasa za prodaju dijamantske ogrlice s belim zlatom i safirom.

Mihaljević je, prema pisanju medija u JAR, navodno kupovao kradeni nakit, koji je potom prepravljao, a zatim prodavao u potpuno izmenjenom, neprepoznatljivom obliku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike