"Kavčani" imaju samo jednog vođu, onog najsurovijeg! Istraživanja otkrivaju ko je ko u klanu zloglasnih Kotorana

10.08.2022

08:25

0

Autor: D.A.

Neizostavni i pripadnici bezb(j)ednosnih službi

"Kavčani" imaju samo jednog vođu, onog najsurovijeg! Istraživanja otkrivaju ko je ko u klanu zloglasnih Kotorana
MUP/Printscreen - Copyright Vođe kavčana Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer/MUP/Printscreen

Crnogorski istražitelji dobili su od partnerske službe iz Evropske unije više od milion poruka koje su kriminalci razmenjivali putem kriptovane Skaj aplikacije. Neka saznanja su potvrdili, ali su i otkrili informacije od velikog značaja za dalju istragu.  

Kotoranin Slobodan Kašćelan koji prema operativnim podacima policije važi za jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana, međutim, prema najnovijim dokazima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) on je samo jedan od članova te kriminalne organizacije koji je, kao i ostali iz grupe, izvršavao zadatke koje bi mu poverio stvarni šef, Radoje Zvicer, pišu crnogorski mediji.

Takođe, u spisima predmeta protiv navodnih članova te kriminalne organizacije, kojoj, prema tvrdnjama tužilaštva, pripada i službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Petar Lazović, detaljno se opisuje ko je u kriminalnoj piramidi od članova imao kakvu ulogu.

U spisima SDT-a tako piše da je Kašćelan postao član Zvicerove organizacije tek tokom druge polovine 2020. godine, kada je ta grupa formirana na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, s ciljem međunarodnog šverca velikih količina droge, ubistava i drugih teških krivičnih dela.

- Okrivljeni Kašćelan je osnovano sumnjiv da je u periodu između druge polovine februara i početkom marta 2021. godine, posredstvom telefona sa zaštićenom aplikacijom SKY ECC, sa šifre 1ANELM ostvario telefonsku komunikaciju za Zvicerom, postupajući kao deo mreže preprodavaca i posrednika u prodaji opojne droge koju je organizovao okrivljeni Zvicer- piše u spisima.

Dodaje se da je tokom telefonske komunikacije, Kašćelan od Zvicera dobio uputstva da za potrebe kriminalne organizacije obavlja kupoprodaju, dogovara cenu i mesto primopredaje kokaina, te da su u konačnom to delo počinili kao saizvršioci.

Osnovana sumnja, prema istim dokumentima, proizlazi iz sadržine ostvarenih komunikacija i razmenjenih poruka.

- "Hektore imam momka koji oće da radi. Pitao me da li imamo onu liniju"... "Gana, Luana angola, Ponte Noire, Algeciras, Antverpen i Tangemed (Maroko) to mu je linija"… "Brod mu se zove Calabria, ide sada 20. februara bi trebalo"… "Ako žabari dođu do Rima, a oni su nas tražili ja ću se truditi da ovde pare budu u 4-5 dana"…"140h su spremili žabari pa da gringo nađe nekog da to prebaci do Amsterdama"… "Do kad pare moraju biti u Amsterdam da šalje za Ekvador da se puni"…"Brate ovako sam izburgijao, žabari su u ponedeljak u Rim ne mogu pre i vozač će biti u nedelju veče gde pa uzimaju pare i tera sve za Zagreb, a u Zagrebu ako je transfer ja dobijam ovde isti dan pare - pisalo je u porukama, prenose mediji iz susedne zemlje.

Slobodan Kašćelan in4s.net
 

To su samo neke od poruka koje je Kašćelan slao Zviceru, a koje su uvrštene kao dokaz Specijalnog državnog tužilaštva protiv te kriminalne grupe. Crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili su više od milion poruka koje su crnogorski kriminalci razmenjivali putem kriptovane Skaj aplikacije.

 Belgijska policija presrela milijardu skaj poruka

Šifrovana komunikaciona mreža “Sky ECC” koju su dominantno koristili kriminalci provaljena je i ugašena početkom 2021. godine, a za to je najzaslužnija belgijska policija koja je tokom dvogodišnje istrage presrela milijardu poruka.

Belgijska policija je u završnici te akcije - 9. marta 2021. godine, isključila sa mreže server ECC, zaplenila ga i uhapsila 48 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa. Širom Evrope, pod rukovodstbvom EUROPOL-a, u akciji je tada uhapšeno više stotina osoba, a saopšteno je da su time sprečili više likvidacija.

 Navodno, oko 170.000 telefona bilo je opremljeno “Sky ECC” aplikacijom...

Tužioci su tada saopštili i da su, nadgledajući šifrovane poruke, uspeli da spreče desetine planiranih zločina, uključujući otmice i ubistva.

Lazović i Milović označeni kao članovi kavačkog klana

Službenik ANB-a Petar Lazović uhapšen je sredinom jula po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično delo - stvaranje kriminalne organizacije.

SDT je istovremeno izdalo je i nalog za hapšenja službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji se zajedno sa Lazovićem sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije.

Printscreen/Libertas
Petar Lazović

- U krivičnom predmetu koji je, u maju ove godine, po nalogu glavnog specijalnog tužioca, ponovo formiran, po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, dostavljenom u julu i decembru prošle godine, lišen je slobode službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost P.L, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja. Lišenje slobode je izvršeno od strane službenika Specijalnog policijskog odjeljenja, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Osumnjičeni će, od strane policije, biti sprovedeni na salsušanje specijalnom tužiocu, u zakonskom roku- saopšteno je iz SDT.

Ljubo Milović, Foto: Liberetas
 

Portal Libertas objavio je pre par meseci transkripte koji dokazuju da su Milović i Lazović zapravo članovi kavačkog klana koji su uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, kao i šverc oružja i cigareta za kavčane.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike