Moreplovci najtraženiji u švercu kokaina: Ucenjuju ih, prete im i ubijaju ih ako odbiju da rade za narko-kartele!

07.08.2022

18:45

0

Filip Radulović zadužen za regrutaciju čak 13 crnogorskih mornara

Moreplovci najtraženiji u švercu kokaina: Ucenjuju ih, prete im i ubijaju ih ako odbiju da rade za narko-kartele!
ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Pomorca iz Kotora Filipa Radulovića, koji je uhapšen na tivatskom aerodromu, policija sumnjiči da je bio zadužen za regrutaciju 13 crnogorskih mornara i pružanje logističke podrške tokom šverca kokaina brodom “Yemaya”, a veruje se da je imao jednu od ključnih uloga u poslu. Usluge vrhunskih mornara i skipera veoma su tražene među krijumčarima droge. Mnogi od njih zbog velikih novčanih iznosa, pristaju da rade za narko-kartele, a oni koji nisu zainteresovani bivaju ucenjeni, izloženi pretnjama, pa čak i ubijeni.

U 2019. godini srušeni su svi rekordi u zapleni kokaina. Čak 600 kilograma kokaina iz Urugvaja u vlasništvu balkanskog kartela otkriveno je u Bazelu. Američka carina 17. juna zaplenila je gotovo 20 tona kokaina u Filadelfiji, na brodu "MSC Gajan", ženevske firme MSC na putu za holandsku luku Roterdam. Tada su uhapšena četvorica crnogorskih mornara, uključujući i brodskog oficira.

Jedan od uhapšenih u Filadelfiji bio je i Aleksandar Kavaja, crnogorski pomorac, inače potomak bratstva čiji je najčuveniji pripadnik Nikola Kavaja. Poslednji uhapšeni je Kotoranin Vladimir Penda, a osim njega su do tada uhapšeni Ivan Đurašević, Boško Marković, Aleksandar Kavaja  i Nenad Ilić, svi iz Crne Gore, kao i Fonofave Tijasagu, mornar iz Samoe i Luli Pulu.

Kasnijom istragom utvrđeno je da su u luci Filadelfije američke vlasti na teretnom brodu "MSC Gajan" otkrile 16,5 tona kokaina. Američko pravosuše podiglo je optužnice protiv dvojice mornara koji su priznali da su pomogli utovar kokaina u brod dok je bio na moru. Optuženi su jedino Ivan Đurašević i Fonofave Tiasage.

- Mnogi crnogorski moreplovci na udaru su mafije koja švercuje drogu. Oni, hteli ne hteli, moraju da prevoze kokain. Ukoliko to ne žele izloženi su pretnjama i ucenama. Preti se i smrću članova njihovih porodica. Čak i kada su uhapšeni, ni tada ne smeju da kažu ko ih je angažovao u strahu da ne ostanu bez nekog iz svoje porodice, preti se čak i ubistvima njihove dece. Konstantno su izloženi torturi i nasilju - priča jedan od poznavalaca prilika na svetskom narko-tržištu.

Prerezan vrat

Na teretnjaku „MSC Adelaide“, koji je, u noći između 13. i 14. februara, iz Brazila došao u italijansku luku u Đenovi, bilo je sakriveno 450 kilograma kokaina visoke čistoće. Istražitelji su nadgledali brod zbog sumnjivog tovara, a pored narkotika, pronašli su i mrtvog mornara Dragana Panića iz Omoljice kod Pančeva.

Momir bio 10 meseci u zarobljeništvu

Srpski mornar Milomir Gavrilović iz Beograda proveo je 10 meseci u zarobljeništvu pošto su ga somalski pirati oteli 30. oktobra 2010. godine u Adenskom zalivu u Indijskom okeanu zajedno sa još 23 člana posade tankera „Polar”. On je mesecima bio u vrlo teškoj situaciji i lošem zdravstvenom stanju,

Tanker „Polar“, koji je plovio pod panamskom zastavom, napali su naoružani pirati na oko 1.000 kilometara od obale Somalije. Brod je prevozio 72.825 tona nafte iz Sankt Peterburga u Singapur kad su ga presreli somalski gusari. Gavrilovića su pirati pustili na obalu Arapskog mora bez odeće, obuće i dokumenata 26. avgusta 2011. godine.

Srbin je nađen sa dubokom ranom na grlu nanetom oštrim predmetom. Vrat mu je bio prerezan, a sečivo kojim je preklan nije nađeno. Kolege našeg državljanina rekle su da je on vitlao nožem po palubi i da se ubio. Njegova porodica i prijatelji, međutim, tvrde da je on video nešto što nije smeo i da je zverski ubijen.

Profimedia/Pixabay/gdf.it
 

Oni koji su poznavali Penića sigurni su da se sam ne bi ubio. Mnogi, zbog toga, veruju da je na neki način prisiljen na takav korak.

Španska policija je 1. septembra 2019. godine zaustavila jedrilicu između Azorskih i Kanarskih ostrva i na njoj našla 800 kilograma kokaina. Na paketima droge bile su zalepljene slike Gavrila Principa.

Srbin Vladislav Funštajn iz Erdevika, Rus Sergej Rasohin i Meksikanac Emanuel Alehandro Aceves Kuevas uhapšeni su tada u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu. Oni su "pali" prilikom zaplene broda "Seascape", a pretpostavlja se da su kokain krijumčarili iz Latinske  Amerike u Evropu.

Pirati oteli sedam osoba

Brodom „Seascape“ upravljao je Funštajn kao iskusni moreplovac, a osim njega, španska policija je tada uhapsila i članove njegove posade. Mediji su čak pisali da je Funštajn zet "zanzibarskog kralja kokaina".

Pixabay/Facebook/Mup
 

Funštajnu je suđeno i u Hrvatskoj, i to za marihuanu koju je u Crnoj Gori utovario na jahtu "Vesna" i preko pomorskog graničnog prelaza Cavtat uneo u Hrvatsku. Tu je deo droge ubacio u kofer i taksijem krenuo ka mestu gde je trebalo da se obavi primopredaja. Policija je tu napravila zamku pripadnicima kriminalne grupe i pohapsila ih.

Državljanin Srbije Aleksandar Tereki, rodom iz Zrenjanina, koji je bio na brodu prilikom napada pirata u Gvinejskom zalivu u novembru 2019. godine, rekao je da je zahvaljujući pribranosti uspeo da izbegne napadače i preuzme kontrolu nad brodom.

Tereki, koji se potom vratio kući u Zrenjanin, naveo je da je bila nezgodna situacija i da su imali više sreće nego pameti.

On je istakao da je zahvaljujući pribranosti i sreći uspeo da izbegne napadače, pokupi deo posade i preuzme kontrolu nad brodom. Pirati u Gvinejskom zalivu oteli su sedam osoba, a osam se sakrilo. U grupi od sedam otetih mornara bio je i državljanin Srbije. Među članovima posade bili su i državljani Južne Afrike, Filipina i Kameruna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike