Sin legendarnog boksera izrešetan ispred kafića: Batica i Žorž hteli sukob sa braćom Matović, pa završili pod zemljom!

23.06.2022

08:01

0

Likvidacije oca i sina, Žorža i Božidara Stankovića, kao i braće Matović nikada nisu rešene

Sin legendarnog boksera izrešetan ispred kafića: Batica i Žorž hteli sukob sa braćom Matović, pa završili pod zemljom!
Batica Stanković - Copyright Foto: Facebook/Legende devedesetih

Božidar Stanković zvani Batica (27), sin čuvenog Georga Žorža Stankovića, likvidiran je pre 27 godina na današnji dan, a njegovo ubisto, uprkos operativnim saznanjima beogradske policije, nikada nije rasvetljeno.

On je likvidiran ispred kafića Daša, koji se ranije zvao Žorž, u ulici Narodnih heroja na Novom Beogradu. Stanković je bio sa drugom kada su izašli iz kafića i ušli u kola, napadač sakriven iza drveća je istrčao ispred njihovog vozila i izrešetao Stankovića i njegovog druga Branislava Milutinovića (24).

Napadač je imao dugu kosu, bio obučen u trenerku i imao je kožnu jaknu na sebi. Posle izvršenja krivičnog dela napadač je pobegao u nepoznatom pravcu. Na lice mesta su došle policija i Hitna pomoć, ali nažalost, za Stankovića i njegovog druga nije bilo spasa, preminuli su na licu mesta.

Žorž Stanković, Baticin otac, bio je u sukobu sa braćom Matović.

Žorž je bio jedan od najjačih naših boksera, kako u ringu, tako i van njega u čuvenim fer tučama. Pripadao je staroj gardi žestokih momaka i jedan je od prvih koji je u Beogradu oformio snažnu ekipu, koja je posle za njega radila i u inostranstvu. Kada su došle devedesete, već je bio bogat čovek i vodio je legalne unosne poslove i držao brojne lokale.

Njegov sin Božidar je odrastao u Paviljonima na Novom Beogradu u ulici Luja Adamiča. Kako se i ranije govorilo, on se od svojih vršnjaka uvek razlikaovao jer je bio "pun tatinih para". Već sa 17 godina vozio je luksutni automobil sa, tada privilegovanim, četvorocifrenim brojemina na registarskim tablicama.

Kako je Batica rastao uz oca tako mu je Žorž prepuštao deo poslova sa kioscima brze hrane, poker aparatima i džek potovima. Posle njegove smrti je sve to i nasledio, ali nije trajao dugo posle toga.

Foto: Facebook/Legende devedesetih
Žorž Stanković

Mlađi Stanković je bio optužen da je pokušao da ubije jednog od baće Matović, Milivoja Mišu Kobru, 10. novembra 1992. godine, na uglu ulica Đure Đakovića i Cvijićeve. Međutim, sud je oslobodio Božidara Stankovića za to krivično delo. A njihov sukob se samo zahuktava.

Naime, Batica je 1992. godine otišao u Sidej da navodno otpočne novi život, tamo se pričalo da se bavio reketiranjem. Preko izvesnog biznismena Petrovića je upoznao Mišu Kobru. Matović je bio trgovac nekretninama i vlasnik prodavnice video opreme i kaseta.

Međutim, Baticu je zapravo poslao njegov otac. Miša Kobra je početkom 90-ih imao sukob sa Žoržom Stankovićem zbog toga što je ovaj maltretirao Mišinog mlađeg brata Bracu. Kada je Miša upozorio Žorža da mu ne dira brata zbog kockarskih dugova, koje će on da podmiri, Stanković je u Australiju poslao svog sina Baticu da preti.

Matović je u Australiju stigao 1986. godine i neko vreme radio kao taksista, ali se vrlo brzo, zahvaljujući tome što je bio dobar pokeraš, zbog čega je i dobio nadimak Kobra, podigao dosta visoko.

Mišin drug i vicešampion u boksu, Boža Cvetić, ispričao je tada za Baticu: "Vadio je pištolj na nas. Ja sam ga bacio preko stola na ulicu i posle toga je deportovan u Srbiju."

Foto: Facebook/Legende devedesetih
Božidar Stanković Batica

Pričalo se i da se Batica se vrlo brzo sukobio sa Matovićem i potukli su se u jednoj kafani. Kako je tada pričao Boždar Stanković njemu je Matović namestio policiju koja je upala u njegov stan i tu pronašla pištolj, zbog čega je Stanković odmah deportovan u Jugoslaviju.

U međuvremenu, Mišin brat je ubijen u sačekuši.

Milomir Matović, star 35 godina, izrešetan je iz heklera 19. jula 1993. godine ispred kafića Magnum u ulici Mite Ružića u Beogradu.

Par meseci kasnije, 1. oktobra, likvidiran je i Žorž Stanković na stepenicama tržnog centra Stari Merkator na Novom Beogradu, pa se to smatralo kao osveta za ubistvo Milomira Matovića, a i kasnija likvidacija Žoržovog sina Božidara se smatra kao čin osvete.

Foto: Facebook/Legende devedesetih
 

Miša Kobra ili Miša Kengur, likvidiran je 26. januara 2003. godine u eksluzivnom predgrađu Sidneja u Australiji.

Likvidacije oca i sina, Žorža i Božidara Stankovića, kao i braće Matović nikada nisu rešene i ubice su ostale zauvek nepoznate.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike