Odlični rezultati Uprave carina: Prihodi za državni budžet 749,7 milijadi dinara! (FOTO/VIDEO)

18.01.2022

13:50 >> 13:57

0

Zaplenjeno 717 kilograma raznih narkotika, 321.000 litara nafte, 1.4 miliona komada cigareta i gotovo 4 tone rezanog i drugog duvana

Odlični rezultati Uprave carina: Prihodi za državni budžet 749,7 milijadi dinara! (FOTO/VIDEO)
carina danilo krša (1) - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Prihodi koje je Uprava carina naplatila za državni budžet u 2021. godini iznose 749,7 milijardi dinara što je za 21,1 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i 14.8 odsto više u odnosu na 2019. godinu kad su sve granice bile otvorene i kad nije bilo pandemije virusa Kovid 19.

Prema rečima Branka Radujka, v.d. direktora Uprave carina, ovaj rast ostvaren je snažnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa. Tri su ključna elementa uspeha u tome i to odlučnost rukovodstva, kadrovske promene i stalna kontrola.

- Kao posledica takvog pristupa, zabeležen je veliki pad aktivnosti na planu organizovanog krijumčarenja. Zaplenjeno je 717 kilograma raznih narkotika i to kokaina, heroina, amfetamina, ekstatzija i drugih, 321.000 litara nafte, 1.4 miliona komada cigareta, cigarilosa i tompusa i gotovo 4 tone rezanog i drugog duvana, 11 i po kilograma zlata i druge robe - kaže Radujko.

Sprečeno je i krijumčarenje 160.000 pojedinih doza lekova i injekcionih rastvora, kao i više od 20 kilograma rinfuz lekova, gotovo 23.000 litara raznih alkoholnih pića, 130 primeraka kulturnih dobara, 537 komada oružja i municije, ali i 674 ilegalna migranta.

Ukupno je zaplenjeno oko pet miliona evra deviza, od kojih oko 4.000.000 u evrima, a ostalo u drugim valutama.

Neprijavljena gotovina

- Neprestano na svim graničnim prelazima ukazujemo na pravila o prijavljivanju gotovog novca, ali je uprkos tome otkriveno pet miliona evra neprijavljene gotovine, koja je oduzeta i uplaćena u budžet Republike Srbije - naglasio je Radujko.

Slika Paje Jovanovića u Trezoru NBS

Zaplenjena je sredinom jula prošle godine na Aerodromu Nikola Tesla uramljena slika "Stražar", dimenzija 70x56 cm, čiji je autor Paja Jovanović. Carinici su uz sliku našli i originalni račun koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a. Slika Paje Jovanovića, koja je inače kulturno dobro,  nalazi se trenutno u Trezoru Narodne banke Srbije.

Ostvarena je saradnja sa Severnom Makedonijom, kao i trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom i Evro-azijskom unijom. Urađena je digitalizacija sistema povraćaja PDV-a stranim putnicima, a implementiran je i centralni informacioni sistem za obračun zarada u javnom sektoru.

24sedam/Danilo Krša
 

Uprava carina, kako je istakao Radujko, ima izuzetnu saradnju sa matičnim Ministarstvom finansija, poreskom upravom, Upravom za sprečavanje pranja novca, Upravom za slobodne zone, zatim BIA, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, Tužilaštvom.

Modernizacija službe

Prioritet u radu Uprave carina biće digitalizacija carinskih procedura i modernizacija carinske službe.

24sedam/Danilo Krša
 

- Dužni smo da carinske procedure automatizujemo, da ih učinimo bržim, efikasnijim, bez suviše pairologije i nepotrebnih dolazaka na šaltere. To će privredi umnogome olakšati poslovanje, a nama doneti smanjenje rizika od ljudskog faktora u radu, pre svega u smislu eventualnih koruptivnih aktivnosti - zaključio je Raduko i dodao da će digitalizacija posledično dovesti do transformacije Uprave carina u modernu i efikasnu carinsku administraciju.

Narkotici i akcizna roba koju carinici zaplene predaju se MUP i Tužilaštvu, a po okončanju postupaka spaljuju se u Termoelekrtrani Nikola Tesla i tako uništavaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike