Zavrzlame oko zakona: Šta se desi kada vozač izazove nesreću i pobegne

21.07.2021

11:50

0

Autor: M. J.

Vinovnik tragedije na Karaburmi može da ne bude kriv za neukazivanje pomoći povređenima zbog loše formulacije Krivičnog zakonika

Ilustracija/Pixabay

Slučaj vozača koji je na Karaburmi pokosio dva dečaka pokrenuo je pitanje krivične odgovornosti istog.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost i saobraćaj objasnio je kako funkcioniše zakon po pitanju bežanja s lica mesta nakon izazvane nesreće.

Pročitajte još

– Tužilaštvo vodi istragu i baviće se utvrđivanjem svih okolnosti. Mi znamo da je vozač napustio lice mesta, ali napuštanje mesta nesreće, po našem zakonu, nije krivično delo. Po praksi i tumačenju, ovaj vozač praktično neće biti odgovoran, jer je na licu mesta bilo drugih lica koja su pomogla dečacima, čime oni nisu ‘ostavljeni bez pomoći’ do dolaska Hitne pomoći. Napuštanje lica mesta je nemoralan čin i poslednje što treba da uradite ako već učestvujete u udesu – kazao je Okanović.

On navodi da zakon ima manu u ovom smislu i da su još 2012. godine predlagali Ministarstvu pravde izmene Krivičnog zakonika, ali njihovi predlozi nisu usvojeni.

– Vinovnik tragedije na Karaburmi može da ne bude kriv za neukazivanje pomoći povređenima zbog loše formulacije Krivičnog zakonika koji određuje da je krivično delo “ostavljanje bez pomoći”, a ne “neukazivanje pomoći” povređenim licima, jer su prolaznici ukazali pomoć – izjavio je Okanović na svom tviter nalogu.

On je dodao da “bežanje” s mesta krivičnog dela, ni u kom slučaju ne umanjuje krivično delo u vidu izazivanja saobraćajne nezgode u kojoj je neko povređen ili u najgorem slučaju, usmrćen.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti