Kakav je zapravo soj omikron i da li ga možemo očekivati u Srbiji: Brzo se širi, ali ne daje tešku kliničku sliku

28.11.2021

21:15

1

Nedavno je Japan bio bez ijednog obolelog jer je delta soj toliko izmutirao da je postao skoro bezopasan, ali se ubrzo u Južnoj Africi dogodila nova mutacija

Kakav je zapravo soj omikron i da li ga možemo očekivati u Srbiji: Brzo se širi, ali ne daje tešku kliničku sliku
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nova varijanta virusa omikron, koja je za nekoliko dana napravila potpunu pometnju i stvorila paniku među ljudima širom Evrope, ni naše građane ne ostavlja ravnodušnim.

Iako domaći stručnjaci konstantno objašnjavaju da razloga za brigu zasada nema, strah zbog neizvesnosti šta bi ovaj virus mogao da donese ipak preovladava. Nova mutacija virusa, kako kažu, može da dovede do stvaranja njegovog težeg oblika, ali ga može i potpuno iskoreni.

Imajući u vidu da se za samo nekoliko dana omikron proširio na nekoliko zemalja, domaći stručnjaci otkrivaju da li će i kada stići u Srbiju.

Printscreen/RTS
 

- Jeste on dosta mutirao, i to baš na onom segmentu koji je odgovoran za ulazak virusa u ćeliju u tom spajk proteinu i na principu na kojem je većina vakcina napravljena, pogotovo zapadne vakcine. To je sa te strane dobro, ali može se videti da je ovaj virus toliko izmutirao da ga je nemoguće predvideti - rekao je imunolog dr Borislav Kamenov, prenosi "Blic".

Kamenov navodi da je zasada veoma neizvesno kada bi ova varijanta virusa mogla biti registrovana kod nas, ali naglašava da bi u ovom trenutku velika opreznost baš zbog toga morala da bude upravo na graničnim prelazima. On kaže da je samo jednoga dana ova varijanta bila registrovana u Belgiji, da bi sada već bila prepoznata u nekoliko zemalja, što samo potvrđuje brzo širenje tokom putovanja.

On objašnjava da je nedavno Japan bio bez ijednog obolelog, jer je delta soj toliko izmutirao da je postao skoro bezopasan, i taman kada se moglo poverovati da više nema opasnosti, u Južnoj Africi se dogodila nova mutacija.

Naš sagovornik objašnjava koliko vakcina u ovom slučaju štiti i da li ima razloga za zabrinutost.

- Šta ovde nije dobro? Ako su sve vakcine, ako je cela strategija zasnovana na neutrališućim antitelima, a on se promeni, to može da znači, ali i ne mora, da ne mogu da blokiraju virus i on počinje slobodno da ulazi kao da neko nije ni vakcinisan, pogotovo što mi nismo gradili nikakvu strategiju na opštom imunitetu nego samo na vakcini - objašnjava epidemiolog Kamenov.

On naglašava koliko je u svemu ovome opšti imunitet važan i da samo u tom slučaju vakcina ima najbolje dejstvo.

Omikron zasada bez teže kliničke slike

Bivši direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš i profesor Medicinskog fakulteta imunolog dr Borislav Kamenov kaže da je, prema trenutnim saznanjima koja su dostupna o novoj varijanti omikron, pozitivna činjenica to što ne daje težu kliničku sliku.

- Prema nekim zapažanjima iz Južne Afrike, bez obzira na to što je virus mutirao, on ne daje težu kliničku sliku. Možda se lakše širi zato što nema tog imuniteta koji gfa zaustavlja, ali sada nije zabeležena teška klinička slika. Naravno, to je sada preliminarno, ne znači da će tako i da se nastavi - kaže epidemiolog.

On naglašava da, uprkos svemu, postoji mogućnost da sve ode u sasvim drugom pravcu, čime bi virus bio potpuno iskorenjen.

- Ono što je takođe važno jeste to da ti faktori koji mutiraju mogu da promutiraju na nekom drugom delu lanca koji će da ozdravi i utiče na njih tako da nestanu ili da budu bezopasni, i to na neki način može da bude kraj cele ove priče - zaključuje imunolog Kamenov, i dodaje da je to ipak još uvek u procesu nagađanja, ali lično smatra da će to jednoga dana i da se dogodi.

Preležan kovid - manji rizik

Imunolog dr Borisav Kamenom ističe da se oni koji su prirodno preboleli kovid nalaze sada u mnogo boljoj poziciji od ostalih kada je u pitanju nova varijanta jer, kako kaže, oni ga nemaju samo na spajk proteinu već i na svim ostalim, i naglašava da su oni u mnogo boljoj poziciji jer je prirodni imunitet uvek najbolji.

- Oni koji su preležali kovid su u mnogo, mnogo boljoj poziciji, jer je prirodno stečen imunitet uvek najbolji - zaključuje on.

Omikron će stići u Srbiju, ali moguće sa zakašnjnjem

- Zasada je sve neizvesno. Moraju da prođu dana, da prođe neko vreme da bismo saznali više o ovoj varijanti.

Na to da li će doći ubrzo u Srbiju, on kaže:

- Planeta je jedan jedinstven organizam i nema na ovoj planeti da nešto neće da bude. Ovo je vreme kada je toliko razvijen avio-saobraćaj koji nas je ujedinio u jednu celinu. Tako da šta god se pojavi na nekom delu planete, može za nekoliko dana, pa čak i nekoliko sati, da dođe na bilo koji drugi deo planete. Prema tome, sve što se pojavi bilo gde može ubrzo da se pojavi kod nas - rekao je epidemiolog Radmilo Petrović.

On dalje objašnjava da je iz iskustva već poznato da se novi sojevi ne javljaju tako brzo kod nas jer mi nismo centar sveta, kao što se može videti i na trenutnom primeru, da je virus iz Južne Afrike registrovan u Briselu i u Nemačkoj.

- Doći će jednog dana i kod nas, ali videlo se iz prethodnih primera da uglavnom kasni. Imali smo primer da je kovid kod nas došao 6. marta, dok je već u januaru Italija počela da bukti, a sve druge zemlje u februaru - objašnjava epidemiolog.

On kaže da ovo nije prvi put i da se to i ranije događalo. Kako kaže, kod nas još nije stigao ni delta plus soj, koji je uveliko u Evropi.

- Kod nas još uvek nije došao ni delta plus soj, a cela Evropa već odavno bukti od ovog soja - kaže epidemiolog Petrović, i zaključuje da su to dva dokaza da smo mi na sporednom koloseku ove planete.

"Ne treba da se diže ovolika panika"

Podsetimo da je virusolog Milanko Šekler iz Specijalističkog veterinarskog instituta Kraljevo istakao da nema potrebe za brigu kada je u pitanju omikron varijanta.

- Verovali ili ne, ali koronavirus je izuzetno stabilan virus i obični ljudi i javnost ne treba da se obaziru na mutacije, da li je došao neki delta plus ili bilo koji drugi soj - gotovo je beznačajno - rekao je dr Šekler za "Kurir".

On je tom prilikom istakao da koronavirus spada u najstabilnije viruse i viruse najmanje podložne promenama, za razliku od virusa gripa.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon napomenuo je da bi oni koji su vakcinisani sa tri doze trebalo da budu zaštićeni i od nove varijante.

- Očekuje se da oni koji su primili tri doze imaju dovoljnu zaštitu, a za one za koje već sad znamo da im je potrebna buster doza, kod njih će zaštita biti slabija. Ne možemo trenutno da pričamo za omikron. Imamo povoljniju situaciju. Važno je shvatiti da se nalazimo u situaciji koja se poboljšava. Situacija sa decom se stabilizuje. U narednoj nedelji se očekuje blagi pad broja obolelih. Predlog da se pomeri raspust i uvođenje 24-časovnih kovid propusnica i dalje stoji - naveo je dr Predrag Kon u gostovanju na TV Prva.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike