EU izdvojila 4,5 miliona evra! Ružić: "Za jednake šanse u obrazovanju za decu sa smetnjama u razvoju i decu iz romske zajednice"

25.10.2021

10:47

0

Autor: M. M.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre kaže da je EU izdvojila 4,5 miliona evra za finansiranje projekta

EU izdvojila 4,5 miliona evra! Ružić: "Za jednake šanse u obrazovanju za decu sa smetnjama u razvoju i decu iz romske zajednice"
Copyright Branko Ružić, 24sedam/ Goran Sivački

Dokumet o početku realizacije projekta “Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška” potpisan je danas na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, a njegov cilj je da se omogući jednaka šansa u obrazovanju deci sa smetnjama u razvoju i deci iz romske zajednice.

Dokumet o početku projekta potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Ružić je naveo da su u prethodnom periodu u Srbiji doneti zakoni koji omogućavaju da deca iz osetljivih grupa imaju jednak pristup obrazovanju, te da svaka obrazovna ustanova ima tim koji se bavi inkluzijom, odnosno uključivanjem deteta sa smetnjama u obrazovni sistem.

Ministar je istakao da je u svim opštinama osnovana interresorna komisija koja se bavi procenama potrebe pružanja dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške deci sa posebnim potrebama, kao i da se proteklih pet godina kroz različite programe pruža podrška nastavnicima za rad sa decom koja imaju takve probleme.

- Inkluzivno obrazovanje predstavlja obavezu vrtića i škola da se prilagode svakom detetu kako bi svako od njih postiglo svoj maksimum i ostvarilo potencijal - rekao je Ružić.

Naveo je da će se tim projekom osnovati resursni centri, odnosno nove organizacione jedinice u obrazovnom sistemu čija je uloga, kaže, da okupe stručnjake različitih profila koji će pružati dodatnu podršku učenicima i njihovim roditeljima.


Dodao je da je planirano osnivanje tri takva centra koji bi regionalno pokrivali celu teritoriju Srbije, ali da će se njihov broj u budućnosti povećavati.

- Želim da istaknem da kroz savremeni pristup nastavi i učenju nastojimo da postignemo bolja postignuća učenika sa smetnjama u razvoju, ali ne samo to, želimo da uklonimo predrasude, razvijemo empatiju i prihvatimo različitosti - rekao je Ružić nakon potpisivanja dokumenta.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre kaže da je EU izdvojila 4,5 miliona evra za finansiranje projekta, a sve u cilju poboljšanja obrazovnog sistema u Srbiji i pružanja pomoći nastavnicima i akademskoj zajednici da potpuno integrešu svako dete.

- Učitelji su jedan od važnijih nosilaca ovog procesa. Projekat je usredsređen posebno na unapređenje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja sa ciljem izgradnje sistema koji će pružiti dodatnu podršku u obrazovanju u skladu sa potrebama svakog deteta - rekao je Žiofre.

Direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova kaže da je suština inkluzivnog obrazovanja u tome da se pronađe najbolji način da svako dete ima priliku da dobije podršku da uči i razvija veštine.

- Mnoga deca romske nacionalnosti, sa smetnjama u razvoju i koja potiču iz siromašnih porodica treba da dobiju veću podršku - kaže Kostadinova.

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike