Zima nas ne napušta: Stiže zahlađenje sa kišom i grmljavinom, a od sledeće nedelje ovi krajevi zemlje će se zabeleti!

14.03.2021

12:37 >> 15:50

0

Autor: M.Vujović

U toku večeri padaće obilna kiša, biće uslova za pljuskove sa grmljavinom, dok se najpre na planinama, a potom i u nižim delovima zemlje, očekuje sneg

Zima nas ne napušta: Stiže zahlađenje sa kišom i grmljavinom, a od sledeće nedelje ovi krajevi zemlje će se zabeleti!
Copyright Pixabay

Nakon prolećnog dana sa temperaturom od dvadeset stepeni, krajem dana i tokom noći stiže nam jače zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak severozapadni vetar. Sledeća sedmica donosi nam nova iznenađenja, jer, prema rečima meteorologa “Weather to umbrella” Đorđa Đurića, očekuje nas hladno vreme sa kišom, susnežicom, a ponegde i snegom.

Kalenarski kraj zime otpratićemo u znaku jesenje-zimskog vremena, a u ovom času, kaže meteorolog Đurić “iznad severa Evrope nalazi se ciklon, a u sklopu njega premešta se i hladni front”.

Profimedia

– Istovremeno, u severnom Jadranu formirao se i sekundarni ciklon. Kako se Srbija danas nalazi ispred ovih sistema i u toplom sektoru ciklona, iznad našeg područja preovladava južno strujanje i dolazi do priliva tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana. Međutim, u toku poslepodneva hladni front stići će do Vojvodine i doneti jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni, a pri prodoru hladnog fronta prolazno i sa olujnim udarima. Krajem dana, tokom večeri i noći hladni front premeštaće se i preko ostalih predela Srbije – rekao je Đurić.

Pljusak, grmljavina i sneg

Tako, kako dodaje, nakon dašanjih 20 stepeni, tokom večeri i noći očekuje se osetniji pad temperature, jer će sa severa i severozapada preko Panonske nizije doći do prodora osetno hladnije vazdušne mase.

Privatna arhiva

U toku večeri i noći u celoj Srbiji obilnija kiša, pre ili prilikom prodora hladnog fronta i pljuskovi sa grmljavinom, dok se na planinama očekuje sneg – otkrio je on.

U Srbiji će, navodi naš meteorolog, u ponedeljak biti oblačno i osetno hladnije sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, uz povećanje snežnog pokrivača.

– Posle podne uslova za susnežicu i sneg biće i u nižim predelima na jugu Srbije. Sredinom dana u severnim, a do kraja dana i večeri ponegde i u ostalim predelima Srbije očekuje se prestanak padavina i delimično razvedravanje. Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Minimalna temperatura od jednog stepena do pet stepeni, u Beogradu od četiri do 7 stepeni – prognozirao je Đurić.

Pašće do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru

U Srbiji se od nedelje posle podne i uveče pa do ponedeljka posle podne očekuje da padne od 10 do 30 milimetara kiše po kvadrtanom metru, lokalno i do 40 mm, a najveća količina očekuje se tokom večeri i noći i to na zapadu i jugozapadu Srbije.

– Na planinama se očekuje da padne od 10 do 20 cm snega, lokalno i više. Takođe, u Srbiji od utorka do kraja sedmice promenljivo oblačno i hladno za ovo doba godine, povremeno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a u toku noći i jutra uslobva za susnežicu i vlažan sneg biće ponegde i u nižim predelima. Maksimalna temperatura od četiri do 10 stepeni – istakao je on.

Pročitajte još
Dakle, dodaje meteorolog “Weather to umbrella”, “od utorka Srbija i naše područje nalaziće se u zadnjem delu snažanog ciklona, pa će nad našim područjem strujati veoma hladna vazdušna masa sa severa”.

– I dalje će biti uslova za kišu, susnežicu i sneg, a duvaće i jak, na istoku Srbije i olujni severozapadni vetar. Vetrovito vreme i snažno severno strujanje biće posledica i veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, a sa zapada će prostiriti veoma snažan anticiklon – ističe Đurić i zaključuje da, “kako su prosečne srednje maksimalne temperature za sredinu marta od devet do 13 stepeni, danas su temperature više od proseka za ovo doba godine, a da će tokom sledeće sedmice one biti za oko 5 stepeni niže od proseka”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike