Ispovest majke: "Tražili su da ga ostavim kao da je u pitanju nekakav kofer, a ne moja beba"

22.04.2021

18:35 >> 19:02

0

Korona je promenila i režim primanja mališana u bolnice jer tek poneki roditelj može da bude uz svoje dete

Ispovest majke: "Tražili su da ga ostavim kao da je u pitanju nekakav kofer, a ne moja beba"
Copyright Privatna arhiva

“Ostavite stvari tu, sada će doći sestra da joj predate dete, ovo je broj za kontakt, na koji možete pozvati za informacije o njemu…”. Šta da “predam” sestri? Nisam donela kofer!

Ovako za “24sedam” započinje ispovest Ana Vojinović, majka devetomesečne bebe, koju je odvela u jednu bolnicu, gde su joj zaposleni uputili reči sa početka teksta. I, sve to zbog koronavirusa.

Ali, krenimo redom.

Privatna arhiva

Naime, u pojedinim bolnicama, zbog pojave kovida 19, kao meru predostrožnosti medicinsko osoblje traži od roditelja da svoju decu ostave same, a jedini kontakt, dok su na lečenju, roditelji sa njima mogu imati preko telefona. Ovo za “24sedam” tvrdi Ana Vojinović, majka devetomesečne bebe, koja je u svojoj ispovesti za naš portal detaljno opisala takav jedan odlazak kod lekara.

Razgovor počeo uobičajeno

Ona, na pitanje novinara našeg portala koja je bolnica u pitanju i na koju terapiju je vodila bebu, nije želela da otkriva, ali nam je te filmske scene detaljno ispričala. I, to od trenutka ulaska u bolnicu i kako se “na jedvite jade” izborila da ostane pored svog sina.

Pixabay

Kako kaže, razgovor sa zaposlenima u toj zdravstvenoj ustanovi počeo je uobičajeno.  Najpre su je pitali za ime deteta, a nakon njenog odgovora, usledile su reči.

– Dobro, Lazar, evo sad ćemo za čas. Ostavite stvari tu, sada će doći sestra da joj predate dete, ovo je broj za kontakt gde možete pozvati za informacije o njemu – poručili su ovoj majci u bolnici.

“Nisam donela kofer pa da ga predam”

Vojinovićeva se tada zbunila i “upitala ih da nisu pomešali nešto”:

– Izvinite šta da predam sestri? Nismo na aerodromu i nisam donela kofer – kazala je ona.

– Gospođo, korona je, ne možete ostati sa detetom u bolnici – kratko su joj odgovorili.

Pixabay

Majka Ana  je potom objasnila da je došla sa bebom koja ima samo devet meseci.

– Bebom, ne detetom, već bebom od devet meseci. I, devet godina da ima, svakako ne bi ostao ovde bez roditelja – izričita je bila.

Međutim, ono što je kao odgovor dobila nije je utešilo, ali nakon što su sestre zaključile “čija je”, njihov stav naglo se promenio. Odmah su im obezbedili sobu i mesto za stvari pored kreveca.

Naredna 72 sata Vojinovićeva opisuje kao “red plakanja, red pitanja, red terapije”.

– Dobar dan, teto. Šta je tvojoj bebi? Ja sam Maša, teto, teto ja sam Marija, što je tvoja beba došla – pitala su je ostala deca, koja su bila na tom bolničkom odeljenju.

Dečje suze i dozivanje roditelja

Prema rečima ove majke, deca su bila sama, što ju je potreslo i odlučila je da im se nađe i pročita koju “priču za laku noć”.

Profimedia

– Između Lazarevog spavanja i inhalacija, pa čak i noću dok on spava, bila sam sa nekim od te dece. Pričaj priču, pleti kiku, crtaj Dina, daj plazmu, daj vode, zovi tatu, zovi mamu, ljuljaj, pevaj – kaže ova majka devetomesečne bebe i dodaje šta ju je najviše pogodilo:

Pročitajte još

– Ta tugu, te dečje suze, to dozivanje roditelja i same roditelje koji kroz ekran da mogu prošli bi unutra, zahvalnost što sam tu. Jedne devojčice otac je sve vreme bio na parkingu, nju sam podizala na prozor da maše tati svaki čas…
Sva ta deca, to sivilo i svi ti kreveci sa gvozdenim šipkama, drvene stolice sa kojih se majke preturaju, sav onaj hleb koji sam jela, moje dete koje me bespomoćno gleda, onako malo, najmanje tamo, pa mu ništa nije jasno ko su sva ta deca oko njegove mame – opisuje ona.

A, kako dodaje, posebno teško je bilo gledati stariju decu i njihov znatiželjni pogled i nije verovala da baš drvena stolica može biti najudobnija na kojoj je ikad sedela.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike