Dok Srbija čeka četvrtu eksploziju kovida, Kina je za 33 dana nokautirala virus i ostala bez korone

24.08.2021

18:33 >> 05:17

0

Autor: R. Briza

Srbija traži model zauzdavanja koronavirusa koji je ponovo počeo da divlja, možda je kineski model rešenje

Dok Srbija čeka četvrtu eksploziju kovida, Kina je za 33 dana nokautirala virus i ostala bez korone
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Dok Srbija i svet biju odsudnu bitku sa ponovnim porastom broja slučajeva kovida, verovali ili ne, Kina je svoj problem rešila brzo i efikasno – posle mesec dana tamo nema nijednog obolelog!

Što se tiče Srbije, sutra će na sednici Kriznog štaba, kako je objavljeno, jedna od glavnih tema biti kako da se zauzda korona, koja je samo juče detektovana kod blizu 2.000 ljudi. Naši stručnjaci očekuju sledeće nedelje i cifre od 3.000, pa i više novoinficiranih. Lekari su u pripravnosti, a počeli su da umiru mladi ljudi, a među njima i trudnica iz Vlasotinca.

Printscreen/Youtube,24 Vesti

Kinezi znaju tajnu?

Sa druge strane planete, vest od danas koja je obišla svet, jeste da je Kina ponovo najveća zemlja sa nula kovid slučajeva. Nije zgoreg da zavirimo šta su to Kinezi ponovo uradili da nokautiraju najzarazniji i najopakiji virus u modernoj istoriji epidemiologije.

Prema pisanju Blumberga, posle nešto više od mesec dana, Kina je još jednom suzbila epidemiju kovida, nakon što je broj zaraženih sveden na nulu.

Ovog puta je bilo puno teže, iako su lideri ove najnaseljenije zemlje radili po istom protokolu pomoću kojeg su ugušili prethodnih 30-tak naleta epidemije. Ovaj zadatak je otežala pojava zaraznije delta varijante, pošto je virus pronašao način da zaobiđe prepreke koje su mu postavljene vakcinacijom. Još uvek se ne zna koliko će ova pobeda da traje.

Da li možemo svi ovako?

Kineski model nam pokazuje šta je potrebno da bi se kovid držao pod kontrolom, a postavlja se pitanje da li bi i druge zemlje htele ili mogle da uvedu iste drakonske mere.

Evo šta se dogodilo između 20. jula, kada je prijavljen veći broj inficiranih među aerodromskim osobljem zaduženim za održavanje čistoće u Nanđingu, gradu na istoku zemlje i 23. avgusta, kada se Kina vratila „nultom kovidu“.

Profimedia

Testiranje, testiranje…

Tokom aktuelnog pogoršanja, Kina je testiranje podigla na nivo bez presedana. Lokalne vlasti su naložile da se stanovništvo iznova testira, po 12 puta, samo u jednom gradu, kako bi bili sigurni da nijedan slučaj prođe nezapažen. Ukupno je urađeno 100 miliona testova. U gradu Jangdžou, nekolicina se zarazila dok su čekali u redu na testiranje. Kinezi su u gradu koji je najviše bio pogođen u poslednjem naletu epidemije testirali i po 12 puta.

Karantin

Karantin je, takođe, odigrao značajnu ulogu. Peking, glavni grad Kine, u jednom trenutku je bio potpuno odsečen od ostatka zemlje zbog jednog slučaja zaraze. Iz tog razloga su ukinute vozne i autobuske linije ka različitim saobraćajnicama širom zemlje, iako se ispostavilo da je u gradu bilo manje od deset slučajeva zaraženih delta varijantom virusa. U ostalim regionima su uvedene različite mere, od zabrane ulaska stanovništvu iz visoko rizičnih područja do zahteva za prekidom godišnjeg odmora. Većina je morala da ostane u izolaciji u svojim prebivalištima – a ova mera se najstrože sprovodila – pre povratka na radna mesta i u škole. Više od 200 kvartova je proglašeno visoko ili srednje rizičnim, zbog čega su uvedene mere suzbijanja zaraze koje su poremetile svakodnevno funkcionisanje i poslovanje.

Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, File

Ovako je bilo

Prvo je registrovan jedan slučaj asimptomatske infekcije na aerodromu u Nanđingu. Sledećeg dana, bilo ih je više od 12. Do kraja te nedelje u julu, broj infekcija u danu je porastao na skoro 50, što je ukazivalo na eksponencijalni rast na razdaljini većoj od 1000 kilometra. Tokom manje od tri nedelje, broj slučajeva u danu je eskalirao na više od 100 i to širom zemlje. Onda je prestalo, skoro istom brzinom kao što je i počelo. Broj zaraženih je zahvaljujući restriktivnim merama sledeće nedelje bio jednocifren, a onda je sveden na nulu. Naredna testiranja će pokazati da li je epidemija zaista savladana. Iako se virus prilično proširio, Kina je suzbila epidemiju delta varijante za 33 dana.

Ubrzano širenje delta varijante po celoj zemlji je postalo najozbiljniji ispit za kineski model kontrole virusa. Ovaj soj je na kraju ušao u skoro 50 gradova, u 17 pokrajina i ponovo doneo virus u Vuhan, koji je bio bez Kovida više od godinu dana.

Delta

Epidemija Delta varijante virusa se proširila na više od polovine kineske teritorije. Ipak, kako piše Blumberg, Kini je trebalo oko mesec dana da eliminiše virus, skoro isto koliko je bilo potrebno za suzbijanje ranijih epidemija, uključujući onu sa početka 2021, kada je zabeleženo oko 2.000 slučajeva. Kina je pritom sačuvala sve zaražene pacijente od smrtnog ishoda. U provinciji Đangsu, koja je žarište epidemije, broj pacijenata u kritičnom stanju je u jednom trenutku porastao na 18, što je dovelo do bojazni od pojave prvih smrtnih slučajeva u zemlji od kovida posle više od šest meseci. Na sreću,kod većine pacijenata je bolest poprimila lakši tok ili su se oporavili.

Može?

Ipak, Kina je dokazala da ima kapaciteta da virus drži na odstojanju i namerava da u tome istraje, bez obzirana na napore i troškove koje to zahteva. Ministar zdravlja, Ma Šaovei je 16. avgusta, u izjavi za državnu novinsku agenciju Sinhua, rekao da vlasti planiraju uvođenje još strožih mera pomoću kojih bi još brže mogli da ograniče slučajeve infekcije uvezene iz inostranstva.

Pročitajte i

Ministar zdravlja je još ponovio, da se suzbijanjem Kovida obezbeđuje stabilnije okruženje za investicije i ekonomski razvoj. Istine radi, uposlednjih nekoliko dana, prijavljeno je par novih slučajeva u Šangaju, a ne u mestima koja su nedavno proglašena za nova žarišta.

Posle iscrpnog izveštaja koji je bio planetarna vest broj jedan, u ovom delu sveta ostaje da se nadamo da nećemo imati cifre od 8.000 novoinficiranih na dan i da će Krizni štab sutra doneti odluku kako da zauzda ovu pošast, koja se  ponovo zahuktava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike