"Uznese se telom na goru Sinajsku, a duhom na goru nebesku" Proslavljamo svetog prepodobnog Jovana Lestvičnika!

12.04.2023

06:46

0

Autor: Ekipa 24sedam

Za vreme svojih podviga, ovaj svetitelj je napisao mnoge knjige od kojih je najpoznatija "Lestvica", koja je i dan danas čitana i zbog koje je i dobio ime Jovan Lestvičnik

"Uznese se telom na goru Sinajsku, a duhom na goru nebesku" Proslavljamo svetog prepodobnog Jovana Lestvičnika!
sv Jovan Lestvičnik - Copyright Wikipedia

Srpska pravoslavna crkava i njeni vernici, danas proslavlja svetog prepodobnog Jovana Lestvičnika. 

Sa svojih 16 godina je došao na Sinajsku goru gde je i ostao. Najpre je bio poslušnik, a vremenom je postao i iguman manastira i to sve do 80., kada je preminuo, 563. godine.

Njegov životopisac prorok Danil opisao ga je ovako: "Uznese se telom na goru Sinajsku, a duhom na goru nebesku". Jovan je proveo 19 godina u poslušništvu kod svog duhovnog oca Martirija. Posle smrti svog duhovnika, povukao se u pešteru gde je u velikim podvizima, proveo još 20 godina.

Njegov učenik Mojsej je jedanput zaspao u hladu ispod nekog kamena. Kada je sveti Jovan video iz svoje ćelije da mu je učenik u opasnosti, počeo je da se moli Bogu za njega. Tada se Mojsej probudio i pomerio sa onog mesta, nakon čega se kamen pomerio i pao, što bi ga zasigurno ubilo. Kada je došao kod svog učitelja, bio mu je mnogo zahvalan i rekao mu je da ga je sanjao kako ga zove, i tada se probudio i skočio. Da nije skočio, kamen bi ga ubio.

Wikipedia
 

 

Ubrzo ga je bratija postavila za igumana manastira. Tako je jednom čuo prekor, da pričaju za njega da je mnogoglagoljiv. Nije se naljutio, ali celu godinu nije ni sa kim progovarao, dok ga braća ne umoliše, da progovori i nastavi da ih uči svojim mudrostima.

Za vreme svojih podviga, ovaj svetitelj je napisao mnoge knjige od kojih je najpoznatija "Lestvica", koja je i dan danas čitana i zbog koje je i dobio ime Jovan Lestvičnik.

U ovoj knjizi se opisuje metod uznošenja duše Bogu kao uz neku lestvicu.

Pred svoju smrt, odredio je monaha Georgija, njegovog brata za narednog igumana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike