Vernici danas slave dan porodice i poštuju jedan običaj zbog kog se veruje da će imati sreću tokom cele godine

08.02.2024

06:55

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sećaju se života i stradanja Prepodobnog Ksenofonta i Marije, kao i njihovih sinova Jovana i Arkadija. Današnji dan je praznik porodice

Vernici danas slave dan porodice i poštuju jedan običaj zbog kog se veruje da će imati sreću tokom cele godine
Hram Svetog Save - Copyright Promo/National Geogrphic

Današnji praznik, dan Prepodobnog Ksenofonta i Marije, njihovih sinova Jovana i Arkadija, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju kao dan porodice.

Verovanje kaže da biste upravo danas trebali provesti vreme sa vašim najmilijima, a evo i zbog čega.

Ali, krenimo redom sa pričom.

Ko su bili Ksenofont i Marija?

Prepodobni Ksenofont i Marija, bogati građani Carigrada živeli su u 5. veku, bili veliki hrišćani, a život su posvetili tome da sinove, Jovana i Arkadija, vaspitaju u istom duhu.

Kada su se njihovi sinovi jednog dana krenuli brodom ka Bejrutu, zahvatila ih je oluja i talasi su ih izbacili na različite obale. Iako su se spasili, obuzela ih je velika tuga jer je svaki brat mislio za ovog drugog da je nastradao i zbog toga odlučuju da se zamonaše-svako za sebe.

Uporedo sa tim odlukama, i roditelji su mislili da su im se sinovi udavili te su život provodili u tugovnju i molitvi. Dve godine kasnije njih je put naneo u Jerusalim, kako bi se poklonili svetinjama, a sudbina je namestila da se to desi u isto vreme kada su i Jovan i Arkadije došli u ovaj grad.

Ponovno spajanje porodice u Jerusalimu i neizmerna sreća koja ih je obuzela kad su shvatili da su im deca živa, naveli su Ksenofonta i Mariju da shvate šta im je najvažnije u životu te su bogatstvo razdelili siromašnima i zamonašili se i živeli posvećeni Bogu sve do kraja svog života.

U čast i sećanje na njihovu ljubav i poštovanje današnji dan je praznik svakom doma u kome vlada mir i sloga i u kome spone ljubavi povezuju roditelje i njihovu decu.

Narodni običaji vezani za današnji praznik

U staroj Srbiji je postojao običaj koji se ponegde i do danas održao da porodice danas zajedno odlaze u crkvu i pale sveće – roditelji za Ksenofonta i Mariju, a deca za Jovana i Arkadija.

Svi bi trebalo da se pomole za zdravlje i da ostatak dana provedu zajedno u šetnji i druženju. Veruje se da će članove te porodice sreća pratiti preko cele godine.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike