Danas je Sveta velikomučenica Anastasija: Veruje se da za pomoć treba izgovoriti jednu molitvu

04.01.2024

06:55

0

O životu svete Anastasije se malo toga pouzdano zna, ali veruje se da je rođena u Rimu u bogatoj porodici oca paganina i majke hrišćanke

Danas je Sveta velikomučenica Anastasija: Veruje se da za pomoć treba izgovoriti jednu molitvu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva danas obeleževa Svetu Anastasiju Uzorešitelnicu, a ovu svetiteljku, koja je bila jedan od stvaralaca istorije i kulture hrišćanske Evrope, poštuju i vole i pravoslavci i rimokatolici.

O životu svete Anastasije se malo toga pouzdano zna, ali veruje se da je rođena u Rimu u bogatoj porodici oca paganina i majke hrišćanke. 

Ljubav prema veri Anastasija je razvila uz pomoć majke, i uz pomoć svog učitelja Hrisogona.

Međutim, Anastasiju je otac primorao da stupi u brak sa vlastelinom Publijem, koji je bio neznabožac. To je na kraju i uradila, ali je uvek uspevala da pronađe izgovore, navodne "ženske probleme" kako sa svojim suprugom ne bi stupala u telesne veze.

Publije je stradao tako što se utopio na putu do Persije, a Anastasija je od tog trenutka svoj život posvetila pomaganju bolesnima i siromašnima i širenju vere.

Pixabay
 

Pratila je ispovednika Hristova Hrisogona, a pomagala je i stradalnicima Hristovim u Makedoniji, gde bi raspoznata kao hrišćanka, zbog čega joj je često suđeno. Osuđena na smrt glađu Sveta Anastasija preležala u tamnici trideset dana bez hrane, hraneći se jedino suzama i molitvom.

Potom stavljena u lađu sa još nekoliko hrišćana da bude potopljena, ali Bog je i od te smrti sačuva. Najzad su joj ruke i noge privezali za četiri koca i nad ognjem je spalili, i Anastasija je preminula 304. godine.

Pomaže ženama u nevolji

Veruje se da sveta Anastasija pomaže ženama u nevolji, da štiti od zamki zlih sila, od bolesti, da nudi spas kada osećate da ste zapeli u lošim okolnostima i da se vrtite u začaranom krugu, a na današnji dan treba otići u crkvu i pomoliti se ovoj svetiteljki.

Evo i molitve kojom treba da joj se obratite:

O, mnogostradalna i premudra velikomučenice Hristova Anastasija! Ti dušom na nebu kraj Prestola Gospodnjeg stojiš, i, datom ti od Boga blagodaću, na zemlji mnoge isceljuješ. Prizri milostivo na ljude koji pritiču moštima tvojim s molitvom za pomoć, uznesi Gospodu svete molitve za nas, grešne, i izmoli grehova naših otpuštenje, bolesnima iscelenje, nevoljnicima i paćenicima brzu pomoć. Umoli Gospoda da nam svima podari hrišćansku končinu i dobar odgovor na Strašnom sudu Svome, da se udostojimo da skupa s tobom slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha u sve vekove. Amin!

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike