Danas je Sveta velikomučenica Varvara: Ovaj praznik je posvećen deci i običajima koji najavljuju Božić, evo šta treba da uradite!

17.12.2023

06:55

0

Naši stari kažu da od današnjeg dana dan počinje da raste, a noći su sve kraće, i do Božića dan bude pola sata duži, kada počinje naglo da raste

Danas je Sveta velikomučenica Varvara: Ovaj praznik je posvećen deci i običajima koji najavljuju Božić, evo šta treba da uradite!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vernici širom sveta danas praznuju Svetu Varvaru, poznatu u našem narodu i kao Sveta Barbara, čije se čudotvorne mošti danas nalaze u Kijevu.

Danas nije zapovedan crkveni praznik, ali u srpskom narodu je dan Svete Varvare poštovan i proslavlja ga mali broj srpskih porodica kao svoju krsnu slavu. Ova svetiteljka se smatra i zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara, tesara…

Varica se uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, jer sa te strane u polju treba sejati pšenicu ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa solju pa se daje stoci.

Naši stari kažu da od današnjeg dana dan počinje da raste, a noći su sve kraće, i do Božića dan bude pola sata duži, kada počinje naglo da raste.

AP Photo/Giannis Papanikos
 

Kad se vari varica, deca u Boki pevaju:

Vari vari varice,

Da se radu jarice

I bijele jagnjiće
i detići i junčići.

Varica se jede hladna i drugi i treći dan i zato se peva:

Varvarica vari,
A Savica ladi,
Nikolica kusa.

Recept za pravljenje varice:

pšenica
kukuruz
voda
orasi
med

Priprema varice:

Količina pšenice i ostalih sastojaka je po sopstvenoj želji. Preporučuje se mera od pola kilograma pšenice, 250 grama kukuruza, 250 grama oraha i 6 kašika meda.

Pšenicu i kukuruz naliti vodom tako da 2 cm da pređe preko njih i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti čistu vodu i na smanjenoj temperaturi kuvati oko dva i po sata, dok tečnost ne ispari, a zrna ne omekšaju. Dodati med i iseckane orahe, promešati i služiti.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike