Srpska vojska se poput feniksa podigla iz pepela: Zašto je cvet Natalijina ramonda simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu? (FOTO)

11.11.2023

07:10

0

Simbolika Natalijine ramonde je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena

Srpska vojska se poput feniksa podigla iz pepela: Zašto je cvet Natalijina ramonda simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu? (FOTO)
Dan kada je oslobođen Beograd - Copyright Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se danas, na dan kada su sile Antante i Nemačka 1918. godine u Francuskoj potpisale primirje. Na ovaj dan odaje se počast svim vojnicima Kraljevine Srbije koji su se hrabro borili, kao i svim civilnim žrtvama u periodu od 1914. do 1918. godine.

Nakon nemačke kapitulacije 11. novembra 1918. godine u 11 časova, zvanično su prestala ratna dejstva. To je označilo kraj surovog Velikog rata. Nešto ranije, 3. novembra, kapitulirala je Austrougarska, a pre toga njihovi saveznici Bugarska i Osmansko carstvo.

Natalijina ramonda

Kao glavni motiv za amblem Dana primirja koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. 

24sedam/Profimedia/ATA Images/MN Press/Facebook
Natalijina ramonda

Simbolika Natalijine ramonde je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena. Ovaj cvet uglavnom raste na istoku Srbije, ali i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, poprište slavne bitke u Prvom svetskom ratu. Ova retka i zaštićena biljka raste na području Balkana - u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Druga simbolika leži u činjenici da je ovo biljka feniks - kao što je srpska vojska, posle svih stradanja i gubitaka koje je podnela, izašla iz rata kao pobednica.

Promo/PD Suva Planina Niš
Natalijina ramonda

Šta se dogodilo 11. novembra?

Nemačka je kapitulirala, a primirje je potpisano na teritoriji današnje Francuske na liniji ratovanja, u posebnom vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša u šumi u blizini gradića Kompjenj.

Wikipedia
Srpska vojska

Sporazumom iz Kompjenja su dogovoreni prekid vatre, povlačenje nemačkih trupa, razmena zarobljenika, a postignut je i sporazum o ratnoj odšteti, kao i dogovor o uništavanju nemačkih ratnih brodova i podmornica.

Većina Nemaca je ovaj poraz doživela kao veliko poniženje, jer je njihova vojska smatrala da je nadomak pobede. Istoričari danas uglavnom smatraju da su to razočaranje i odredbe o takozvanoj reparaciji bili osnova za nemačko nezadovoljstvo i uvod u Drugi svetski rat.

Rat, koji je trajao od 1914. godine, formalno je okončan Versajskim mirom 28. juna 1919.

Albanska spomenica

Spomenica za vernost otadžbini 1915, u narodu poznatija kao Albanska spomenica, jednostepeno je državno vojno i civilno odlikovanje koje su stekli svi pripadnici srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije u zimu 1915-1916.

Wikipedia
Albanska spomenica

Ustanovljena je 5. aprila 1920. godine ukazom prestolonaslednika princa-regenta Aleksandra I Karađorđevića u tada već novoj državi, Kraljevini Srba, Hravata i Slovenaca. 

Medalja za spomen je počasno odlikovanje nižeg ranga, ali ima svoju istorijsku težinu, jer se dodeljuje o godišnjicama i jubilejima svim učesnicima nekog događaja. Prvi primerak spomenice je prikačen na kraljeve grudi 17. avgusta 1921, a udruženje nosilaca je osnovano u decembru 1937. godine.

Obeležavanje u svetu

Jedanaesti novembar je dan sećanja na veterane iz Prvog, ali i Drugog svetskog rata u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Francuskoj.

U Britaniji i zemljama Komonvelta običaj je da se u 11 sati žrtvama oda počast minutom ćutanja u vreme kad je primirje 1918. stupilo na snagu. Praznik se naziva Dan sećanja ili Dan primirja, a u Velikoj Britaniji se obeležava od prve godišnjice, 11. novembra 1919.

Simbol ovog praznika u Velikoj Britaniji je crveni cvet maka, koji raste na nekadašnjim bojnim poljima u Belgiji i na severu Francuske.

Foto: Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
Garda Vojske Srbije

Na obeležavanju 100 godina od potpisivanja primirja 2018. održana je velika parada u Parizu, a među gostima je bila i kancelarka Nemačke Angela Merkel.

U Sjedinjenim Američkim Državama ovaj praznik se zove Dan veterana.

Obeležavanje u Srbiji

Dan primirja se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Državni je praznik i obeležava se neradno, tako da državni organi i pojedine firme ne rade.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike