Danas se obavezno pomolite Svetom Stefanu i Jeleni: Mošti srpskog despota čine velika čuda (FOTO)

17.10.2023

06:56

0

Od rane mladosti bio je bogobojažljiv i pravedan čovek koji je prezirao nepravdu i klonio se zla

Danas se obavezno pomolite Svetom Stefanu i Jeleni: Mošti srpskog despota čine velika čuda (FOTO)
Copyright Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas se sećaju Svetog Stefana Štiljanovića i njegove žene Jelene, vlastelina i velikih srpskih dobrotvora s početka 16. veka. 

Sveti Stefan Štiljanović bio je srpski plemić iz plemena Paštrovića, južno od Huma, sa srpskog primorja.

Iz života ovog svetitelja ostalo je poznato da je od rane mladosti bio bogobojažljiv i pravedan čovek koji je prezirao nepravdu i klonio se zla. Tako, kada je krajem 15. veka ušao u sukob sa Mletačkom republikom, rešio je da napusti svoju otadžbinu i dođe u Srem. Sve svoje imanje je ostavio narodu.

U Sremu je postao srpski despot i na upravu je dobio mesto Morović u Sremu, gde od tada beše njegovo sedište. Narodna tradicija prikazuje despota Stefana Štiljanovića kao najuzornijeg hrišćanskog vladara i za njega vezuje mnogobrojna plemenita dela, kao i junačku borbu protiv Turaka.

Posle njega Paštrovići više nisu birali kneza

Najupečatljivije predanje o Stefanu Štiljanoviću zabeleženo je u pripoveci "Skočidjevojka — Pripovijest paštrovska izmakom petnaestog vijeka", koju je zabeležio književnik Stjepan Mitrov Ljubiša u „Pripovijestima crnogorskim i primorskim”

Stefan se rodio i živeo u Bečićima, na samoj obali naspram ostrva Sv. Nikole. Bio je knez i najbogatiji među Paštrovićima. Rano je ostao udovac. Pomogao je manastire i sagradio manastir Praskvicu i crkvu Sv. Nikole kod Bečića. Odlučivši da se odseli oprostio se od ratačkog igumana Serafima, poverivši mu svoju oporuku i želju da svo imanje podeli manastiru Praskvici i Sv. Nikoli u Paštrovićima. Zatim se na skupštini oprostio od naroda i otišao u Hercegovinu, Hrvatsku, pa u Srem. Posle njega Paštrovići više nisu birali kneza, čuvajući uspomenu na Stefana Štiljanovića.

Wikipedia
 

 

U jesen, 17. oktobra svake godine Srpska pravoslavna crkva pominje i slavi ime Svetog Stefana Štiljanovića.

Molitva koju treba uputiti ovom svetitelju

- Na Zemlji si premudrošću stekao slavu, bogatstvo tvoje Gospodu predavši, i On te je među nebeske žitelje naselio. Telo tvoje, sveti, na zemlji je sačuvao netruležno, jer si u celomudrenosti i čistoti pravedno poživeo: Zato sa slobodom moli Boga da nas spase, Sveti Stefane.

Iako je vladao, nikada nije zaboravio na pravednost i svima je ukazivao poštovanje i ljubaznost zbog čega je bio omiljen među običnim svetom.

Smatra se da je ovaj svetitelj najverovatnije umro oko 1543. godine, ali to nije bio kraj! Naime, narod je dugo posle sahrane plemenitog vladara pričao kako se na njegovom grobu svake noći pojavljuje svetlost.

Wikipedia
 

 

Nakon toga, Sveti Stefan Štiljanović je sahranjen u manastiru Šišatovcu u Sremu. Videvši mošti svog supruga i čuvši da je proglašen za svetitelja, žena Svetog Stefana Štiljanovića reši da se zamonaši i u molitvi i tišini prožive poslednje dane svog života.

Danas se mošti Svetog Stefana Štiljanovića nalaze u Sabornoj crkvi u Beogradu pored dela moštiju kneza Lazara.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike