Turisti, oprez! Zbog seksa na plaži u omiljenim letovalištima kazne i do 500 evra: Putnici u obavezi da se raspitaju o pravilima pre puta

14.08.2022

18:17

0

Seks na plaži ili u vodi se smatra remećenjem javnog reda i mira

Turisti, oprez! Zbog seksa na plaži u omiljenim letovalištima kazne i do 500 evra: Putnici u obavezi da se raspitaju o pravilima pre puta
Par na plaži 5 - Copyright Pixabay

Seks na plaži ili u moru smatra se remećenjem javnog reda i mira i sankcioniše se novčanom kaznom od 150 do 500 evra, u zavisnosti od toga u kojoj se državi nalazite.

U vezi sa ovim pitanjem Španija je veoma rigorozna, pa ako vas uhvate na plaži dok vodite ljubav mogu vam naplatiti kaznu do 500 evra. U Turskoj je seks na plaži takođe kažnjiv, a kazna je oko 200 evra. U Hrvatskoj, kazna za seks na plaži je oko150 evra, a na crnogorskom primorju zbog toga možete čak da "zaglavite" 30 dana u zatvor.

Pixabay
 

Što se Grčke tiče, zakon kaže da ljubav na plaži nije dozvoljena i da se sankcioniše novčanim kaznama, ali s obzirom na to da su za Grke turisti svetinja, oni će zažmuriti ako vas slučajno vide.

- To je svakako remećenje javnog reda i mira, a dešavalo se i da ljudi samoinicijativno deo plaže proglase za nudističku. To se dešavalo u Crnoj Gori i Hrvatskoj na nekim plažama, što nije dozvoljeno. Uglavnom se to dešava na divljim plažama koje niko ne kontroliše. Postoji kaznena politika, ali ne znam kolike su kazne, jer nam se zbog toga niko nije žalio i time se nismo bavili - kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

"Nije dozvoljena upotreba alkohola"

- Postoje zemlje koje ne dozvoljavaju upotrebu alkohola nigde osim u hotelima, ili čak ni u njima. Ima zemalja gde je zabranjena svaka vrsta opijata, uglavnom u muslimanskim zemljama poput Mauricijusa, Maldiva itd. To su zemlje u kojima ste zbog toga u riziku za višedecenijsku kaznu zatvora. Nisu pravila svuda ista, i zato je neophodno da se čovek raspita, jer postoje mnoge situacije koje su nama nelogične, ali su u tim zemljama zakonom regulisane - dodaje Seničić. 

Sagovornik 24sedam odgovara da je u arapskim zemljama strogo zabranjeno iskazivanje nežnosti na javnim mestima.

- Postoje zemlje koje su dosta restriktivne i u kojima je zabranjen svaki vid izliva nežnosti na javnom mestu, poput Katara, Omana... Tamo je zabranjen poljubac na javnom mestu, pa i držanje za ruke. Obaveza putnika je da se raspita, jer mora da se prilagođava popisima koji važe u toj zemlji, i pretpostavlja se da se informisao. Agencije uglavnom upozoravaju putnike na takve situacije, pogotovo kada su u pitanju ekstremne stvari koje se razlikuju od naših običaja. Ne može tu niko da snosi odgovornost do sam putnik koji se nalazi u toj zemlji - objašnjava naš sagovornik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike