Prvi ugovor srednjovekovne Srbije i Nemačke: Dan kad su se susreli veliki župan Stefan Nemanja i nemački car Fridrih I Barbarosa (FOTO)

27.07.2022

04:45

0

Autor: I. P.

Uspostavljeno je „prijateljstvo“ i sklopljen sporazum o braku između Nemanjinog sinovca Toljena, sina humskog kneza Miroslava, i ćerke grofa Bertolda od Andehsa, carevog rođaka

Prvi ugovor srednjovekovne Srbije i Nemačke: Dan kad su se susreli veliki župan Stefan Nemanja i nemački car Fridrih I Barbarosa (FOTO)
stefan nemanja brabarosa copy - Copyright Borislav ZdrinjaZIPA PHOTOATAImages/Wikipedia

Na današnji dan 1189. godine u Nišu su srpski veliki župan Stefan Nemanja i nemački car Fridrih I Barbarosa, koji je predvodio vojsku krstaša na putu ka Bliskom istoku, sklopili sporazum. 

Ovaj prvi ugovor srednjovekovne Srbije i Nemačke nije u potpunosti realizovan. Sporazumu su prethodili pregovori započeti ranije od strane srpske delegacije na dvoru nemačkog vladara u Nemačkoj.

U osvit Trećeg krstaškog rata, dok se 1187. godine tadašnji nemački car Fridrih I Barbarosa spremao za pohod na Jerusalim koji je pao u ruke Saladinu, pomoć mu je ponudio i srpski župan Stefan Nemanja.

Ponuda je usledila nakon što je vizantijski car sa ugarskim kraljem dogovorio okončanje rata i ženidbu njegovom ćerkom Margaritom, a kao miraz bi Vizantiji bile vraćene oblasti u dolini Morave, koje su bile pod Nemanjinom vlašću.

Ovaj događaj ostavio je Rašku bez jakog saveznika, zbog čega je srpski župan morao da pronađe novu podršku.

U to vreme, Fridrih I Barbarosa je odlučio da na putu ka Jerusalimu koristi kopneni put preko Budima, Beograda, Niša i Carigrada, pa mu je Stefan Nemanja ponudio bezbedan prolaz i snabdevanje kroz Rašku.

Wikipedia
 

 

Takođe, na raspolaganje je nemačkoj krstaškoj vojsci, koja je prolazila rimskim vojnim putem kroz Srbiju, stavio 20.000 vojnika spremnih za slučaj da na putu dođu u sukob sa Vizantijom.

U okviru priprema za susret dva vladara, do kojeg je došlo 1189. godine u Nišu, najpre je nemačka delegacija godinu dana ranije poslata u Srbiju na pregovore sa Nemanjom o uslovima prolaza carske vojske. Odgovor su krajem iste godine u Nirnberg trkom nosili srpski konjanici, u kojem je bio poziv i obećanje da će nemački car Fridrih I Barbarosa biti najsvečanije dočekan u Nišu.

- Pripremam svečani doček u najpoznatijem od svojih gradova koji nameravam da učinim prestonicom svoje države, stajalo je u pismu koga je nemački car dobio od velikog župana Srbije.

Krajem juna 1189. nemački car je boravio najpre u Beogradu, a zatim se preko Braničeva uputio ka Nišu. Tu ga je krajem jula dočekao Stefan Nemanja, zajedno sa bratom, knezom Stracimirom i vlastelom.

Pregovori su počeli 27. jula, a pošto je Srbija tada bila u ratu sa Vizantijom, Nemanja je gosta obavestio da namerava da nastavi borbe i da mu je potreban saveznik.

Kako se trajno savezništvo tokom srednjeg veka uspostavljalo vazalskim odnosima, Stefan Nemanja je takav odnos ponudio Barbarosi.

Pošto u tom periodu nemački car nije hteo da stvara neprijateljstva sa Vizantijom, prihvatio je samo deo Nemanjinih predloga.

Uspostavljeno je „prijateljstvo“ i sklopljen sporazum o braku između Nemanjinog sinovca Toljena, sina humskog kneza Miroslava, i ćerke grofa Bertolda od Andehsa, carevog rođaka.

Krstaška vojska je iz Niša nastavila niz Vojni put (Via Militaris) ka Serdici i Hadrijanopolju, a iza nje je išao Nemanja sa svojim trupama osvajajući vizantijske oblasti.

Pošto nije bilo opasnosti od napada vojske koju je predvodio Fridrih I Barbarosa, vizantijski car pokreće svoje trupe ka današnjoj Bugarskoj, a potom i ka Raškoj i Nemanji koji je u međuvremenu osvojio brojne gradove i oblasti.

Pod napadima vizantijske vojske srpski župan se povlačio, da bi na Južnoj Moravi 1190. došlo do bitke u kojoj je vizantijska vojska odnela odlučujuću pobedu.

Zaključen je mir prema kome je Stefan Nemanja morao da vrati osvojene teritorije, ali su mu priznata ranija osvajanja Kosova sa Lipljanom i Metohije do Prizrena. Dogovoreno je i da ga nasledi njegov srednji sin Stefan, koji dobija bratanicu vizantijskog cara Jevdokiju za ženu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike