Danas slavimo ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice: Vernicima čini najveća čuda i ublažava svaku patnju i bol

25.07.2023

06:55

0

Prema predanju, Bogorodica Trojeručica iscelila je ruku Svetog Jovana Damaskina kada mu je ona odsečena po zapovesti damaskog kalifa

Danas slavimo ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice: Vernicima čini najveća čuda i ublažava svaku patnju i bol
trojeručica (1) - Copyright SPC

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svete mučenike Prokla i Ilarija, odnosno ikonu Svete Bogorodice Trojeručica.

Prema predanju, Bogorodica Trojeručica iscelila je ruku Svetog Jovana Damaskina kada mu je ona odsečena po zapovesti damaskog kalifa. Sveti Jovan Damaskin se, naime, kako pismima tako i rečima borio protiv ikonoboraca, ali je međutim bio oklevetan i nepravedno kažnjen.

Iscelila ga je Presveta Bogorodica, dok se pred ovom njenom ikonom ožalošćen molio. On je iz blagodarnosti za učinjenu milost pridodao njenom liku treću ruku, po čemu je ona dobila ime Trojeručica.

Najveće čudo "Trojeručica" čini u dušama vernih poklonika. Njen veličanstveni, devstveni lik, pun umiljenja i ozbiljnosti, utiskuje se u srca pobožnih poklonika, a njihovu dušu vodi duhovnom obnovljenju.

Kroz prisustvo svoje svete ikone, Presveta Bogorodica, kao mnogosažaljiva Majka, ostvaruje najveće čudo - spasenje svoje dece. Nju kao Majku Božiju treba sinovski da molimo da ublaži bol, nevolju i patnju svih, a posebno pravoslavnih Srba, duhovnih potomaka prepodobnog Simeona i svetog Save, svih onih koji suzama i krvlju mnogo puta do sada plaćaju svoje istrajavanje u pravoslavnoj veri.

Profimedia
 

Ko su bili Sveti mučenici Proklo i Ilarije

Ovi mučenici behu rodom iz Kalipte u Aziji, i Prokl beše stric Ilariju. Postradaše u vreme Trajanovo.

- Kakvoga si roda? - upita sudija Prokla.

Prokl odgovori:

- Rod je moj Hristos, i nadežda moja Bog moj.

Kad mu sudija pripreti mukama, Prokl reče: "Kad se vi bojite da prestupite zapovest carevu, da ne bi pali u kratkovremene muke, koliko se tek mi hrišćani bojimo prestupiti zapovest Božju, da nebi pali u večne muke!"

Kada Prokla mučiše, tada Ilarije pristupi sudiji i reče: "i ja sam hrišćanin". Posle mnogih mučenja, obojica biše na smrt osuđeni, i to: Prokla raspeše na krst, a Ilariju odsekoše glavu mačem. I odoše oba u radost Gospoda svojega.

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: njihovim molitvama spasi duše naše.

 

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike