Milorad Drašković: Kraljev ministar koji je proglasio rat komunistima, nakon čega mu je mučki presudila "Crvena pravda"

21.07.2023

07:27

0

Autor: I. P.

Kao ministar unutrašnjih poslova napisao je Obznanu - odluku državnog vrha Kraljevine SHS da 29. decembra 1920. godine zabrani rad Komunističke partije Jugoslavije

Milorad Drašković: Kraljev ministar koji je proglasio rat komunistima, nakon čega mu je mučki presudila "Crvena pravda"
Milorad Drašković SHS (2) - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1921. godine u Delnicama je ubijen ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Milorad Drašković.

Drašković je bio političar i ministar u Kraljevini Srbiji i u Kraljevini SHS.

Rođen je u rudarskom selu Polomu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1894. godine, posle čega je postao advokat. Nakon toga odlazi u Švajcarsku i Francusku gde specijalizira mlekarstvo. 

Godine 1899, kao član Samostalne radikalne stranke, proteran je iz Srbije, ali ga 1900. država abolira i on se vraća u Smederevo, gde otvara najsavremeniju mlekaru u Srbiji. 

Godine 1905. postao je ministar narodne privrede i poslanik, a 1908. prodaje mlekaru i prelazi u Beograd, gde postaje direktor Izvozne banke. 

Godine 1914. postao je ministar građevine i saobraćaja, a tokom povlačenja preko Albanije obavljao je dužnost ministra vojnog. 

Nakon Prvog svetskog rata učestvovao je sa kraljem Aleksandrom 1920. na pregovorima u Parizu oko pitanja ratne odštete.

Kao ministar unutrašnjih poslova napisao je Obznanu - odluku državnog vrha Kraljevine SHS da 29. decembra 1920. godine zabrani rad Komunističke partije Jugoslavije.

Obznana 

Obznana je naziv za odluku državnog vrha Kraljevine SHS da 29. decembra 1920. godine zabrani rada Komunističke partije Jugoslavije.

Wikipedia
 

 

 

Nakon toga je postao meta terorista iz redova komunista. Posle neuspelog atentata u Beogradu 3/4. maja 1921. godine i jedne zavere omladinaca otkrivene u Zagrebu (Mišić, Šnajder, Stilinović), čije je vinovnike sud oslobodio, povukao se iz Vlade 18. jula 1921. godine. 

Tri dana kasnije ubio ga je, tokom lečenja u Delnicama, u Gorskom kotaru, pripadnik komunističke grupe "Crvena pravda" Alija Alijagić.

Ovdašnji mediji tog vremena o samom ubistvu izvestili su sledeće:

Bivši ministar unutrašnjih dela Milorad Drašković bavio se sa svojom porodicom na lečenju u kupatilu Delnice u Hrvatskoj. Juče prepodne je išao u redovnu šetnju sa svojim detektivom, kada ga je u 10 sati i 15 min. susreo neki čovek po izgledu radnik, te pukao na njega iz revolvera. Ministar je odmah pao i posle nekoliko sekunada već i izdahnuo. Detektiv je pošao u poteru za atentatorom, pucao nekoliko puta za njim i lako ga ranio. Na taj način uspeo je da ga uhvati.

Atentator je Alija Aliagić, 22-godišnji stolarski pomoćnik, nadležan u Bosni, komunista. Kod prvog saslušanja je izjavio, daje samo zato došao u Delnice, da Draškovića ubije. Kod daljnjeg saslušanja je priznao, da ga je na atentat nagovorio Rodoljub Čolaković, student zagrebačke eksportne akademije, također komunista. Čolaković je odmah uhapšen. Na osnovu saslušanja Čolakovića, policija je naredila da se oko 80 članova komunističke partije u Bijelini imaju smesta uhapsiti, što je i učinjeno.

Kao što je poznato komunisti su već odavno bili zakleti neprijatelji nesretnog Draškovića, koga su nazivali tvorcem „Obznane“. Na njegov život su jednom prilikom već i u Beogradu kidisali, ali taj pokušaj atentata nije tada uspeo.

Posle atentata policija je odmah uhapsila atentatora Aliagića i tek ga je teškom mukom mogla spasti od pobesnelog naroda. Odveden je smesta u policijsku prefekturu, gde je saslušan. Alija Aliagić je 1898. rođen u Bijeljini, muslimanske veroispovesti, po zanimanju stolar. U ponedeljak je stigao u Sokvu, sa namerom da bivšeg ministra unutrašnjih dela ubije. Na ovo ga je nagovorio Rodoljub Čolaković. I Čolaković je rođen u Beljini, pravoslavne vere, student tehnike u Pragu, dok je pre toga jedno vreme studirao eksportnu akademiju. Atentator je 4. o. m. stigao u Zagreb i stanovao je u Međašnoj ulici. Pošto nije imao posla lutao, je po Zagrebu i jednog dana se sreo sa Čolakovićem, kome se tužio osvom zlom udesu. Čolaković mu je na to rekao, da je toj velikoj besposlici samo „Obznana“ uzrok a krivac je Drašković, koji ju je sastavio. Zatim ga je nagovorio da ubije Draškovića. Oni su se i posle toga često sastajali; Čolaković mu je uvek govorio o atentatu. Poslednji put suse sreli kod pozorišne zgrade,kada mu je Čolaković dao 300 dinara i jedan brauning revolver. Čolaković ga je zatim podrobno poučio, kako da atentat izvede. Aliagić je 16. o. m. stigao u Lokvu, a odatle se uputio u Delnice, te se tu jednom prilikom već bio susreo sa ministrom Draškovićem, ali ga tada još nije hteo ubiti, jer se ovaj šetao sa svojom dečicom. Opet se vratio u Delnice, te je i izvršio atentat. Draškovića pre toga nikada nije poznavao, ali ga je na taj način poznao, što mu je Čolaković dao jednu sliku iz beogradskog „Ilustrovanog Lista“ koja je predstavljala ministra Draškovića. Na kraju je Aliagić izjavio, da je on komunista i da će on to i dalje ostati.

"Crvena pravda"

"Crvena pravda" je bila ilegalna komunistička organizacija koju je februara 1921. godine u Zagrebu osnovala grupa članova Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Oni su bili nezadovoljni zbog donošenja Obznane, kojom je decembra 1920. godine bio zabranjen rad Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), i u želji da se osvete vlastima odlučili su se za „individulani teror“.

Wikipedia
 

Bili su organizatori i izvršioci ubistva ministra unutrašnjih dela Kraljevine SHS Milorada Draškovića, 21. jula 1921. godine u Delnicama. Posle ovog ubistva skoro svi članovi organizacije su bili pohapšeni i osuđeni, a organizacija je prestala da postoji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike