Patrijarh Porfirije služi liturgiju u manastiru Gračanica: Pojačano prisustvo policije

28.06.2022

06:32 >> 07:54

0

Liturgija u Gračanici je počela u osam časova

Patrijarh Porfirije služi liturgiju u manastiru Gračanica: Pojačano prisustvo policije
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Srpski patrijarh Porfirije danas, na Vidovdan, služi arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a potom i pomen na Gazimestanu.

Na liturgiji u Gračanici, koja je počela u osam časova, saslužuju vladika raško-prizrenski Teodosije, mitropoliti Joanikije i Hrizostom, vladika australijski Siluan i vikarni episkop Sava. Prisustvovuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Posle arhijerejske liturgije u Gračanici, patrijarh će služiti pomen kosovskim junacima na Gazimestanu i svim novostradalnim mučenicima.

Uoči obeležavanja velikog srpskog praznika, sinoć je u porti manastira Gračanica održano Vidovdansko pesničko bdenje, na kojem su dodeljene nagrade Zlatni krst Kneza Lazara, Gračanička povelja, Kondir kosovske devojke i Pero Despota Stefana Lazarevića.

Vidovdan je veliki srpski nacionalni praznik, dan kada SPC obeležava uspomenu na svetog mučenika kneza Lazara, kao i na druge srpske mučenike koji su postradali za veru i otadžbinu. Knez Lazar je stradao od turske ruke u boju na Kosovu, 28. juna 1389. godine.

Vidovdan je danas zvanični državni praznik u Srbiji, u znak sećanja i poštovanja prema onima koji su svoj život žrtvovali na oltar otadžbine.

Pojačano prisustvo policije

U Gračanici je primetno pojačano prisustvo kosovske policije zbog Vidovdana i velikog broja građana koji su se jutros okupili u manastiru Gračanica, gde svetu arhijerejsku liturgiju služi srpski patrijarh Porfirije.

Kako prenosi RTV Gračanica, put Gračanica- Gnjilane zatvoren je za saobraćaj kroz Gračanicu, pa se vozila koja dolaze iz pravca Prištine preusmeravaju na obilaznicu pored obdaništa, gde nastavljaju put Gnjilana.

Telo Kneza Lazara je preneto i sahranjeno u njegovoj zadužbini, manastiru Ravanici kod Ćuprije, a zatim preneto u sremsku Ravanicu, odakle je 1942. godine preneto u Sabornu Crkvu u Beogradu. Sada se njegove svete mošti nalaze u manastiru Ravanici kod Ćuprije.

Spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu podignut je na pet kilometara od Prištine 1953. godine, u obliku je srednjovekovne kule i urađen je po projektu Aleksandra Deroka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike