Počelo polaganje prijemnih za fakultete - 4.500 više kandidata nego mesta

27.06.2022

12:05

0

Na oko 15.000 mesta na Univerzitetu u Beogradu prijavilo se ukupno više od 19.000 maturanata

Počelo polaganje prijemnih za fakultete - 4.500 više kandidata nego mesta
Arhitektonski fakultet - Copyright Google Maps

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu danas je počelo polaganje prijemnih ispita za buduće brucoše, a tradicionalno, među prvima, testove su rešavali kandidati za ETF, kao i Rudarsko-geološki fakultet, Pravoslavno bogoslovski i FPN.


Ove godine ima 4.500 više kandidata nego što ima mesta i dva odsto više u odnosu na broj kandidata prošle godine, a rektor Beogradskog univerziteta Vladan Ðokić za Tanjug kaže da su svi fakulteti spremni za održavanje prijemnih ispita.

Na oko 15.000 mesta na Univerzitetu u Beogradu prijavilo se ukupno više od 19.000 maturanata.

"Pitanja su spremna, a što se tiče bezbednosti, mi smo zajedno sa MUP-om uradili sve što smo mogli kako bi bezbednost bila na odgovarajućem nivou i tu neće biti nikakvih problema", rekao je Ðokić.

Ističe, ohrabruje što je posle nekoliko godina zabeležen porast broja prijavljenih kandidata - dva odsto više nego prethodne školske godine.

-Mislim da je dobar signal za Univerzitet da se povećava interesovanje za studiranje. Najveće interesovanje je i ove godine na Stomatološkom fakultetu, gde na jedno mesto konkuriše više od tri kandidata, slično je i na FON-u - naveo je Ðokić.

Kada su studijski programi u pitanju, kaže rektor da na Filozofskom fakultetu na smeru za psihologiju ima najviše kandidata kada je taj studijski program u pitanju, i to je 4,5 kandidata koji konkurišu na jedno mesto.

-Interesovanje je takođe veliko na svim fakultetima koji organizuju studijske programe koji imaju nekih dodirnih tačaka sa informacionim tehnologijama, to su ETF, Mašinski, Matematički fakultet...-  dodao je Ðokić.

Preliminarne rang liste će biti u toku iduće nedelje, a onda sledi rok za žalbe, nakon toga i konačne rang liste.

-Ceo proces upisa treba da se završi do sredine jula, kada bi trebalo da se zna koliko je tačno ostalo još slobodnih mesta na pojedinim fakultetima -  naveo je Ðokić.

Rektor veruje i da povećanje školarina na pet fakulteta (Rudarsko-geološki fakultet, Tehnološko-metalurški, FON, Biološki, Ekonomski) neće uticati na prijave kandidata u narednim akademskim godinama.

"To je neznatno povećanje od oko 10 odsto, i to su uglavnom fakulteti koji nisu podizali visinu školarine u prethodnih sedam, osam godina, tako da mislim da to neće uticati", poručio je Ðokić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike