Njegove mošti su iscelile mnoge vernike: Danas slavimo Svetog Lukijana, obavezno postite

16.06.2023

06:46

0

Autor: 24sedam

Bio je ispunjen žarkom ljubavlju prema Gospodu i neustrašivo je propovedao Grcima i Jevrejima o vaskrslom Hristu

Njegove mošti su iscelile mnoge vernike: Danas slavimo Svetog Lukijana, obavezno postite
p1cgh6epif1sojodjf3a1a7uni33 - Copyright Foto: Printskrin/SPC

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Svetog Lukijana, sveca koga je po predanju mučiteljima izdao drugi zavidni sveštenik Pankratije.

Sv. mučenik Lukilijan živeo je u Nikomidiji tokom vladavine rimskog cara Aurelijana (270 - 275). Bio je idolski žrec do duboke starosti i uživao je veliku čast. Ali Gospod Bog, koji želi spasenje svima, privede ga svojom blagodaću do poznanja istine. Shvatio je prazninu idola kojima je služio toliko godina i poverovao u Hrista i u dubokoj starosti primio sveto krštenje. Svom dušom i svim svojim mislima predao se hrišćanskom učenju.

Bio je ispunjen žarkom ljubavlju prema Gospodu i neustrašivo je propoviedao Grcima i Jevrejima o vaskrslom Hristu. Tada su Jevreji zbog širenja vere u Hrista prijavili Lukijana gradonačelniku Nikomidije Silvanu. Silvan je uzalud pokušavao da natera Lukijana da se odrekne Hrista i vrati idolopoklonstvu. Lukijan je pred državnim vlastima optužen da je svojim propovedanjem podrivao temelje države i delovao kao razarač naroda. Starca su zverski mučili, a zatim zatvorili.

Pixabay/Pexels
 

 

U isto vreme tamo su bila zatvorena četvorica mladića: Klaudije, Ipatije, Pavle i Dionisije, optuženi za ispovedanje vere Hristove. Obradovali su se kad su videli Lukijana. Svi su proveli dane i noći zajedno u razgovorima o Bogu i u usrdnoj molitvi, pripremajući se za sveto mučeništvo.

Posle izvesnog vremena izvedeni su pred sud gde su pokazali nepokolebljivost u svojim hrišćanskim uverenjima i čvrstini u veri. Bili su podvrgnuti novim mučenjima, ali Gospod je čudesno pokazao svoju moć i blagodat. Kasnije su poslati u Vizantiju, gde su osuđeni na smrt: četvoricu mladića ubili su mačem, a svetog starca Lukijana razapeli su na krst.

Pomoć od Svete deve Paule

Podvig svetih mučenika posvedočila je Sveta deva Paula, koja se posvetila služenju onima koji su stradali za veru u Hrista. Dostavljala je hranu zatvorenicima hrišćanima, prala im rane, donosila lekove i sahranjivala tela mučenika. Devica Paula, siroče od detinjstva, posvetila se služenju siromašnima i stradalima: činila je dobrotvorna dela, posećivala tamnice, tešila mučene hrišćane i previjala im rane. Na taj način je, takođe, služila svetom Lukijanu i njegovim saputnicima, i bila je prisutna njihovim stradanjima, moleći se u svom srcu Bogu da podrži svoje sluge. Pratila ih je do grada Vizantije i sahranila nakon njihovog mučeništva. Kasnije se Sveta Pavla vratila u Nikomidiju, gdje je nastavila - kao i ranije - služiti Gospodu milosrdnim delima.

Zbog toga je bila optužena, i posle mučenja posečena mačem, primivši od Gospoda dva venca: venac devstva i venac mučeništva. Mučeništvo njihovo dogodilo se u vreme cara Aurelijana, 270-275. godine. Mošti Svetog Lukijana i drugih sa njim nalaze se u Carigradu i od njih su potekla brojna isceljenja.

Zbog čega se danas posti?

Pixabay/Iris Hamelman
 

Iako dan Svetog Lukijana nije upisan crvenim slovom u pravoslavni kalendar, danas treba postiti u znak sećanja na ovog sveštenomučenika koji je umro od gladi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike