Ovaj cvet raste u ovo doba godine i simbol je srpskog naroda: Ime je dobio po kraljici, a njegova lekovita dejstva su nestvarna! (FOTO)

08.06.2022

06:30

0

Autor: Maja Kostić

Vrste iz roda Ramonda stare su milionima godina i potiču iz vremena kada je na području gde danas žive vladala tropska klima

Ovaj cvet raste u ovo doba godine i simbol je srpskog naroda: Ime je dobio po kraljici, a njegova lekovita dejstva su nestvarna! (FOTO)
Natalijina ramonda - Copyright Promo/PD Suva Planina Niš

Cvet ramonde, simbol pobede u Velikom ratu, endem je Suve planine. U ovo doba godine ovaj cvet počinje da cveta i predstavlja pravu atrakciju za sve ljubitelje prirode. Ima višestruku simboliku, koja govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao. Nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, u botanici je poznat i kao cvet feniks, pa čak i kada se potpuno osuši, oživi uz samo nekoliko kapi vode. Zato je i izabran za simbol obeležavanja značajnog datuma - da ukazuje na uzdizanje srpske države iz pepela i iskušenja kroz koja je naš narod prošao u Prvom svetskom ratu.

Ramonda Serbica i Ramonda Nataliae ljubičastih cvetova zajedno žive samo na dva staništa u okolini Niša - u Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri. Vrste iz roda Ramonda stare su milionima godina i potiču iz vremena kada je na području gde danas žive vladala tropska klima.

- Biljke iz roda Ramonda pripadaju porodici Gesneriaceae. Ova porodica je tropska i suptropska famiija, i najveći broj predstavnika te familije živi u tropskom pojasu Afrike - priča Miloš Popović, istraživač-saradnik na Departmanu za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Promo/PD Suva Planina Niš
 

Prema njegovim rečima, ove biljke su takozvani tercijarni relikti i sreću se na mestima gde su uspele da prežive nepovoljne periode, tamo gde su "ušuškane u mikroklimi okoline". Pogoduju im pukotine krečnjačkih stena.

- Srpsku ramondu je čuveni botaničar Josif Pančić prvi put opisao na Rtnju i dao joj naziv prema teritoriji za koju se tada smatralo da pretežno pokriva. Međutim, kasnijim istraživanjima je otkriveno da je to vrsta koja je karakteristična za Balkansko poluostrvo. Naseljava područje od Zlotske klisure preko cele istočne Srbije, prostire se kroz Makedoniju, a ima je i u severnoj Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori i Bugarskoj.

Promo/PD Suva Planina Niš
 

Njena srodna vrsta - Natalijina ramonda, razlikuje se po nazubljenosti i dlakavosti listova i nijansi latica. Upravo je njen cvet postao simbol državnog praznika u Srbiji - Dana primirja, koji se povodom potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu praznuje od 2012. godine.

- Ramondu Nataliae opisao je doktor Sava Petrović, koji je bio sanitetski pukovnik i lekar kralja Milana Obrenovića. Petrović je ovu vrstu našao baš u Jelašničkoj klisuri i dao joj je ime Ramonda Nataliae, po kraljici Nataliji - priča Popović.

Obe biljne vrste specifične su po tome što, kao retko koje cvetnice, imaju sposobnost zbog koje ih botaničari rado izučavaju i koja im je u narodu donela nadimak feniks.  Mogu da ožive i nakon više godina potpune osušenosti.

- Ulaze u stanje koje mi biolozi nazivamo anabiozom, a to je otprilike slično stanju hibernacije kod životinja. Biljke bukvalno prespavaju nepovoljan period, i kada on prođe, kada ponovo padne kiša, kada je voda ponovo dostupna, biljke mogu ponovo da ožive. Čak i biljke koje su herbarizovane, osušene potpuno, mogu posle nekoliko godina da se iznesu iz herbara, da se malo nakvase i ožive - objašnjava Popović.

Ove višegodišnje zeljaste biljne vrste u Srbiji su zaštićene zakonom kao prirodna retkost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike