Školarci i predškolci okupirali domove zdravlja: Hara zimski virus na pragu leta! Postoji način kako se zaštititi

26.05.2022

08:38

0

Važno da se deca što češće opominju da peru ruke i da osoba koja sprema hranu vodi računa o higijeni ruku, kao i da se voće i povrće dobro operu pre konzumiranja

Školarci i predškolci okupirali domove zdravlja: Hara zimski virus na pragu leta! Postoji način kako se zaštititi
večernja škola đuro salaj1 - Copyright Foto: 24sedam/ J. Vrećo

Stomačni virus dominira među decom školskog uzrasta, ali se javlja i kod dece u vrtićima, kaže načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Palilula" dr Aneta Jovanović, i ističe da se bolest prenosi putem prljavih ruku i da decu treba opominjati da što češće peru ruke.

Od 259 učenika Osnovne škole "Jovan Miodragović" iz Beograda, njih 137 je dobilo simptome stomačnog virusa na rekreativnoj nastavi u Sokobanji, a Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu potvrdio je da je uzročnik norovirus.

 

 

Dr Jovanović je navela da u Domu zdravlja "Palilula" imaju za oko 20 odsto više pacijenata sa stomačnim problemima koji se žale na bolove u stomaku, temperaturu i dijareju.

- Uglavnom su to tegobe u smislu proliva, povraćanja, mučnine, glavobolje, kao i opšta malaksalost sa grčevima u stomaku i pojavom bolova u zglobovima i mišićima - rekla je dr Jovanović za RTS.

Dodala je da ti simptomi kratko traju, kao i da deca za dan-dva do tri dana budu bolje.

Naglasila e da je najvažnije izolovati dete, da ono miruje i da se odmah krene sa nadoknadom tečnosti u vidu elektrolitnih rastvora.

- To su gotovi rastvori, kupuju se u apoteci, rastvaraju se u vodi i detetu se nude na svakih pet-deset minuta u malim količinama - objasnila je dr Jovanović.

Napomenula je da je važno da dete unosi tečnost i da ga ne treba terati da unosi hranu, s obzirom na to da je, kako je pojasnila, oštećena sluznica creva i želuca.

Tanjug/Christophe Gateau/dpa via AP
 

Kako je rekla, kada dete dobije apetit, treba mu dati dvopek, supice, čajeve, pirinač, a obroci se uvode postepeno.

Dr Jovanović je dodala da je norovirus uobičajen za zimski period, ali da se to produžilo i tokom proleća.

- Sada se javlja najverovatnije jer su epidemiološke mere ukinute, deca se druže, aktivna su, odlaze na rekreativne nastave, u hotelske smeštaje gde je blizak kontakt - pojasnila je doktorka.

Naglasila je da je važno da se deca što češće opominju da peru ruke i da osoba koja sprema hranu vodi računa o higijeni ruku, kao i da se voće i povrće dobro operu pre konzumiranja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike