Predsednik Vučić sa patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC: Ovo u životu nisam video, ni sanjao...

18.05.2022

11:45

0

Sastanak se održao u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike

Predsednik Vučić sa patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC: Ovo u životu nisam video, ni sanjao...
Vucic patrijarh Porfirije Instagram buducnostsrbijeav 2 - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je patrijarha Porfirija i episkope SPC koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru.

- Želim da se zahvalim što ste prihvatili da budete naši gosti i da razgovaramo o različitim i važnim pitanjima za srpski narod. U razgovorima sa vama mnogo toga naučimo i dobijemo novu nadu i energiju, veru da ozbiljnošću i odgovornošću možemo da menjamo našu budućnost - rekao je Vučić.

On je rekao da se Srbija nalazi u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda kao i da se nad našom zemljom nadvijaju "gradonosni oblaci".

- Imali smo mnogo sastanaka što se tiče priprema za zimu, teško da će biti dovoljno struje, gasa, nafte. Razgovarao sam sa mnogo svetskih lidera prethodnih dana i mnogi predviđaju mnogo teže stanje nego u vreme pred ili čak tokom Drugog svetskog rata. Govorim na nivou celog sveta, posebno Afrike i Evrope. Što se nas tiče, mi vršimo sve pripreme da uradimo sve što možemo. Nalazimo se i u specifičnoj situaciji oko KiM i ako smem da iskažem zahvalnost vladiki Teodosiju i tu će biti sve teže sačuvati naše interese jer će pritisci biti sve žešći. Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu u formalno- pravnom i političkom smislu, od tada sve zapadne sile rade na tome da se ubrzano reši KiM čvor da se izbije iz ruke argument ruskom predsedniku.

 

 

Naveo je da je na Srbiju stavljen veliki pritisak.

- Rusi su pronašli njihove greške iz prošlosti i sada to koriste, za nas je to sve samo dodatni teret i muka. Na sve to, jedini smo u Evropi koji nismo uveli sankcije Rusiji i nalazimo se pod ogromnim pritiskom. To nam pravi velike probleme i biće sve veći. Potrebno nam je da čujemo i vaše stavove - obratio se predsednik patrijarhu i garantovao mu da će ga uvek obavestiti o svim odlukama kao i da će pokušati da sačuva mir, budućnost Srbije, decu i život u Srbiji istovremeno pokušavajući da sačuvamo moralno vrednosti i nacionalni interes.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

"Ovo nisam u životu sanjao"

- Da će biti lako neće, ovo u svom životu nisam video ni sanjao. Bio sam svedok velikih pritisaka oko Briselskog sporazuma, suočavamo se sa neviđenim pritiskom i pretnjama, diplomatija više ne postoji. U tim uslovima naše je da pokušamo da sačuvamo zemlju i narod. Moja molba za vas je da nam pomognete da svi ljudi razumeju tešku poziciju Srbije.

Obraćanje patrijarha Porfirija: 

- Svakoga dana budimo se sa pitanjem kada će doći do kraja sukoba u Ukrajini, da li to neko zna. Taj sukob je mnogo dublji, to nije samo geopolitički sukob, već sukob sistema vrednosti. Sukob civilizacija, sukob koji i nas dovodi u poziciju da moramo imati svoj stav - rekao je Porfirije.

Kako kaže, stav crkve je stav molitve Bogu za mir.

- Najbolji mogući put da se sa Bogom mirimo i tom procesu nikada nema kraja, jeste upravo put molitve. Zato i mi kao Sabor i kao crkva, pojedinci i episkopi, trudimo se da se obraćamo Bogu u svakoj prilici. Čovek ne može sam da uspostavi mir.

Tanjug
 

Patrijarh je istakao da se mole da mir što pre dođe na sve ljude sveta, na prostore Ukrajine, da se jezik oružja se što pre zaustavi, a da započne razgovor i dijalog.

- Sukob na malom, sigurno je uvek i sukob na velikom - rekao je patrijarh.

On se zahvalio predsedniku na svemu što čini sa svoje pozicije, kao i na tome što se trudi da građanima Srbije ova kriza bude što blaža.

- U svakoj državi sveta ima i naših vernika i koliko je to do nas, mi se trudimo da pomognemo našem narodu - rekao je patrijarh srpski.

"Crkva će uvek biti otvorena za svaku vrstu saradnje"

- Imali smo raskol sa crkvom u Makedoniji, ali zahvaljujući molitvama svih i dva naroda došli smo do toga da uspostavimo jedinstvo, da se braća iz Makedonije vrate u jedinstvo sa nama i svim ostalim pravoslavnim crkvama i to vidimo kao jedno čudo, tako to doživljavamo i zato smo blagodarni Bogu na tome, Crkva će uvek biti otvorena za svaku vrstu saradnje na svemu što je dobro i što je blagodet za sve.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike