Danas slavimo Svetog mučenika Savu Stratilata: Zbog vere u Hrista bio je šiban, ali je odoleo svim mukama i preveo 70 vojnika u pravu veru

07.05.2023

06:55

0

Zbog velike čistote i posta dade mu se od Boga vlast nad duhovima nečistim

Danas slavimo Svetog mučenika Savu Stratilata: Zbog vere u Hrista bio je šiban, ali je odoleo svim mukama i preveo 70 vojnika u pravu veru
sveti-mucenik-sava-stratilat-774x1160 - Copyright Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas proslavljaju Svetog mučenika Savu Stratilata.

U  vreme cara Avrelijana živeo je ovaj slavni Sava u Rimu, i imao vojvodski čin. Poreklom beše od Gotskog plemena.

On je često posećivao hrišćane po tamnicama i pomagao im svojim imanjem. Zbog velike čistote i posta dade mu se od Boga vlast nad nečistim duhovima.

Kada bi optužen kao hrišćanin, on smelo stade pred cara, baci pred njega svoj vojnički pojas, i javno ispovedi Hrista Gospoda. Bio je mučen raznim mukama, šiban, gvožđem strugan, svećama opaljivan. No on ne podleže tim smrtonosnim mukama, no javi se živ i zdrav.

Profimedia
 

Njegovi drugovi, vojnici, videvši očigledno, da Bog pomaže Savi, primiše veru Hristovu. Njih 70 na broju odmah su, po naredbi cara, posečeni. Svetom Savi javi se u tamnici sam Hristos Gospod u velikoj svetlosti i krepljaše mučenika.

Potom je Sava osuđen na smrt potopljenjem u vodu. I bačen je u duboku reku gde predade dušu Bogu, 272 god. I duša mu ode ka Gospodu, kome je ostao veran.

Molitva Svetom Savi Stratilatu:

- Ostavivši pojas zemaljskog dostojanstva i počasti, stradalče, pred mučiteljem, lažljivim carem, Hrista Boga Istinitog si ispovedao, i zbog toga si mnoga stradanja podneo, slavni. Zato si se prekrasnim vencem pobede ukrasio od Cara nad carevima i s Nebeskim vojskama svetlo preukrašen predstojiš Njemu: Moli Ga, Sveti Savo, da spase duše naše, Amin.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike