Priznanje srpskoj naučnici: Gordana Vunjak dobitnica nagrade Evropske organizacije za patente

18.06.2021

11:10

0

Autor: Tanjug

Naša naučnica osvojila je nagradu publike za pronalazače

Stefan Tomasevic/ATAImages

Dodela Evropske nagrade za pronalazače u pet kategorija održana je sinoć na onlajn ceremoniji na kojoj je dodeljena i nagrada publike, koju je dobila srpska naučnica Gordana Vunjak Novaković.

Gordana se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji, a sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja revoluciju u medicini kakvu poznajemo.

Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled Kovida 19.

ATAImages

Vunjak Novaković je na onlajn ceremoniji dodele nagrada, u organizaciji Evropske organizacije za patente, rekla da nije očekivala nagradu, ali da je od srca zahvalna svima.

Navela je da je uvek bila pronalazač, i dok je bila u Beogradu gde je učila od svojih mentora.

To je, kaže, nastavljeno i u Bostonu, a kulminiralo njenim dolaskom u Kolumbiju koja je, kako kaže, neverovatno prijateljska sredina u kojoj su ljudi divni i vole da sarađuju.

Rad sa mladim ljudima

– A to je glavni sastojak za bilo kakvo istraživanje – rekla je Vunjak Novaković i dodala da je najbolji deo njenog posla rad sa mladim ljudima.

– Moja zahvalnost ide mojim studentima, kolegama i saradnicima jer je ovo zajednički poduhvat – rekla je Vunjak Novaković.

Ona je nominovana i u kategoriji “Životno delo”, u kojoj je pobedio nemački naučnik Karl Leo.

Vunjak Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD. Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Vunjak Novaković Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva kao jednog od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života.

Evropska nagrada za pronalazače dodeljuje se u pet kategorija – Industrija, Istraživanje, Zemlje koje nisu članice EPO, Mala i srednja preduzeća i Životno delo.

Evropska nagrada za pronalazače jedna je od najprestižnijih evropskih nagrada za inovacije kojom se odaje priznanje pojedincima i timovima čiji pionirski izumi pružaju odgovore na neke od najvećih izazova našeg doba.

Pročitajte još
Finaliste i pobednike birao je nezavisni žiri sastavljen od međunarodnih autoriteta iz oblasti biznisa, politike, nauke, akademske zajednice i istraživanja, a predloge je ocenjivao na osnovu doprinosa tehničkom napretku, društvenom razvoju, ekonomskom prosperitetu i otvaranju novih radnih mesta u Evropi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti