“Popustićemo mere koliko možemo, ali ne u korist svoje štete!”: Dr Lončar uoči sednice Kriznog štaba

14.06.2021

11:39

0

Autor: Tanjug

Prerano opuštanje bi moglo da nam se vrati kao bumerang, upozorio je ministar zdravlja

Zlatibor Lončar Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar izjavio je, uoči današnje sednice Kriznog štaba, da će nadležni maksimalno izaći u susret koliko mogu u popuštanju mera, ali da je sigurno da se neće ići u korist sopstvene štete.

Kako je naveo ministar, jedna od tema biće i stanje u zdravstvenom sistemu.

– Epidemiolozi će reći svoje viđenje, na osnovu brojki, i budite sigurni da ćemo maksimalno da izađemo u susret, ali nećemo ići u korist svoje štete, kako nam se prerano opuštanje ne bi vratilo kao bumerang, u vidu većeg broja zaraženih – rekao je dr Lončar.

Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

Mladi nisu ozbiljno shvatili vakcinaciju

Prema njegovim rečima, mladi su ozbiljni prenosioci virusa, a nisu dovoljno vakcinisani, dok su se stariji vakcinisali i pridržavaju se mera.

– Mladi to nisu najozbiljnije shvatili. A, ako popuštamo mere, one će ići u korist mladih, koji su željni druženja i izlazaka, i ukoliko nisu vakcinisani, to je stanje koje može da dovede da u jednom tretnutku situacija više ne bude pod kontrolom – rekao je dr Lončar.

Pixabay

Kako dodaje, situacija u zdravstvenom sistemu pod kontrolom, i da je sada cilj pomoći što više ljudima s drugim oboljenjima, čije je lečenje trpelo zbog kovida.

– Ne zaborative da ima i drugih pacijenata, kojih je mnogo više, a koji su čekali do sada da dođu na red, na dijagnostiku, da legnu u bolnicu, da im se rade intervencije koje nisu bile hitne… Sada sve kapacitete srpskog zdravstva reorganizujemo u jedan sistem, i za pacijente koji nisu kovid pozivitvni – rekao je ministar.

Novi izazov

To je, kako je ocenio, novi izazov pred zdravstvenim sistemom-

– Ako me pitate da li sam siguran da je korona prošla – nisam siguran. Nemam garancije i shodno tome pratićemo situaciju iz dana u dan – rekao je ministar.

Pročitajte još
Dr Lončar je apelovao na sve građane da se ne opuštaju previše.

– Jasno je da smo se svi uželeli normalnog života, ali još nije vreme za to. Moramo da vodimo računa, da nosimo maske, pre svega, da se vakcinišemo. To je jedini način i izlaz, da stavimo pandemiju pod kontrolu i da kažemo u nekom momentu da smo problem rešili ili da smo blizu povraku normalnom životu – rekao je ministar zdravlja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti