“Po efikasnosti imunizacije, Srbija je četvrta najuspešnija zemlja na svetu”: Američki portal hvali našu zemlju

09.05.2021

13:25

0

Autor: M.V.

Izvor: Tanjug

Uspeh vakcinacije u Srbiji ogleda se i u činjenici da su srpskom stanovništvu na raspolaganju četiri vrste vakcine, piše u članku

24sedam/Goran Sivački

Srbija je postigla zapaženi uspeh u vakcinaciji svog stanovništva protiv koronavirusa, koja se sprovodi sa čak četiri vakcine, zahvaljujući isporukama vakcina iz Kine i Rusije, navodi američki portal PBS

Dok se brojne zemlje sveta dovijaju kako da obezbede dovoljne količine vakcina za svoje građane, u Srbiji je imunizacija moguća kineskim cepivom Sinofarm, ruskim Sputnjikom V, AstraZenekom i Fajzer/Bajontekovom vakcinom.

Tanjug/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP)

Kako piše u ovom članku američkog portala PBS, u Srbiji su se među prvima vakcinisali ministri – premijerka Ana Brnabić vakcinisala se Fajzer/Bajontekovom vakcinom, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ruskim Sputnjikom V, a ministar zdravstva Zlatibor Lončar kineskom vakcinom.

Dalje pišu da je vakcinacija u Srbiji besplatna za sve punoletne građane i obavlja se na brojnim punktovima za vakcinaciju u Beogradu i drugim srpskim gradovima, a prema zvaničnim podacima vlade, dnevno se vakciniše od 7.000 do 10.000 ljudi širom zemlje.

Srbija je prva evropska zemlja u kojoj je odobrena upotreba kineske vakcine Sinofarm i već do početka marta u Beograd je stiglo oko dva miliona doza vakcina iz Kine, što je značajno više nego što su mogle da isporuče zapadne farmaceutske kompanije, ali i Rusija, tradicionalni istorijski saveznik Srbije, navodi portal.

Četvrti u svetu

Zahvaljujući nabavci kineskih vakcina Srbija je već do sredine marta uspela da vakciniše više punoletnih osoba od bilo koje druge zemlje članice EU, pa je tako stopa vakcinacije u Srbiji dvostruko viša nego u Španiji ili u Nemačkoj, a Srbija je po uspešnosti i efikasnosti programa imunizacije stanovništva četvrta najuspešnija zemlja na svetu, iza Izraela, Velike Britanije i SAD, podseća se u članku objavljenom na portalu PBS.

Tanjug/Sava Radovanović

Do marta u Srbiju nije stigla ni jedna doza “zapadnih” vakcina iz međunarodnog programa Kovaks već su desetine hiljada doza Fajzer/Bajontekovih i AstraZenekinih vakcina isporučene na osnovu ugovora koje je potpisala vlada u Beogradu.

Kineski predsednik Si Ðiping nazvao je kineske vakcine “javnim dobrom” i Kina je do marta ove godine izvezla svoje vakcine u 25 zemalja sveta.

Srbija je postala svojevrsna odskočna daska za nastup Kine na širem evropskom tržištu, a saradnja između dve zemlje nije ograničena samo na vakcine, jer Beograd i Peking sarađuju i na velikim projektima u Srbiji, kao što su izgradnja brze pruge koja se većim delom finansira kineskim kreditima i trebalo bi da bude završena do 2024. godine.

U okviru privredne saradnje sa Kinom u Srbiji se grade putevi i mostovi, a na nedavno održanoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nove infrastrukturne projekte, prenosi PBS.

Pročitajte još
Srbija je do kraja marta uspela da vakciniše sa obe doze vakcine 17 odsto svoje populacije i ukoliko bude postala prva evropska država koja je uspela da sprovede potpunu imunizaciju svog stanovništva, biće to velikim delom i zahvaljujući bliskoj saradnji sa Kinom, zaključuje se u članku američkog portala PBS.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti