Ministar Ružić pred sednicu Kriznog štaba: Otkrio da li će se proslavljati mature, pomenuo i prijemne ispite

14.06.2021

09:14

0

Autor: J.B.O.

"Nadam se da će se danas obradovati deca i roditelji", poručio je ministar prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić, 24sedam/ Goran Sivački

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da se nada da će na današnjoj sednici Kriznog štaba dobiti preporuku i odobrenje za održavanje maturskih proslava, kao i da će to obradovati i roditelje i decu koja se već spremaju za maturske večeri. Najavio je da će testovi na prijemnom ispitu biti lakši, kao i da će biti mnogo više pitanja na zaokruživanje. Poručio je da će svaka zloupotreba biti procesurana i najstrože kažnjena.

Branko Ružić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da bi bilo dobro da u skladu sa poštovanjem mera važan dan u životima i malih i velikih maturanata protekne u nekim institucionalizovanim okvirima.

– Nadam se da ćemo danas na sednici Kriznog štaba dobiti tu preporuku i to odobrenje i da će to obradovati i roditelje i decu koja se već spremaju za te maturske večeri – rekao je Ružić.

Naglasio je da je svakako zdravlje na prvom mestu, ali da je sveobuhvatna imunizacija doprinela da možemo da razgovaramo na tu temu i da je vreme da se ta odluka konačno donese.

Ukazao je da je bolje tako organizovati mature, nego što deca već prave proslave bez znanja nastavnika ili roditelja.

– Veoma je važno da na jedan odgovoran način tome pristupimo i da se to održi onako kako je i predviđeno – poručio je ministar.

Lakši testovi na prijemnom, više pitanja na zaokruživanje

Kada je reč o polaganju prijemnog ispita krajem juna, Ružić je najavio da će testovi biti lakši, kao i da će biti refleksija onih obrazovnih sadržaja koji su prenošeni u procesu sticanja znanja u vanrednim okolnostima, kao i da će biti lakši nego u nekim regularnim uslovima.

– Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila – dodao je Ružić.

Apelovao je na roditelje da se ne podiže tenzija na decu, kao i da relaksirano pristupe testu.

– Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu – naglasio je Ružić.

24sedam/ Goran Sivački

Na pitanje kako se testovi čuvaju, ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou.

– Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Sriji i jedan punkt na teritoriji KiM – objasnio je Ružić.

Ukazao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

– Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme – rekao je ministar.

Svaka zloupotreba biće najstrože kažnjena

Istakao je da odgovornost nose direktori.

– Naravno i oni nastavnici iz tih škola koji budu zaduženi za kontrolu sprovođenja samog testa. U onim školama gde je manje od 50 učenika moguće da se organizuju testovi i u svečanoj sali ili fiskulturnoj, gde ih ima više po učionici će biti 12 učenika sa dva kontrolora – rekao je Ružić.

– Svako onaj ko pomisli da pod mantrom ‘ljudski faktor je zakazao’ pokuša da zloupotrebi tu činjenicu da dolazi u dodir u neko kratko vreme sa testom svakako će biti procesuiran i najstrože kažnjen. Ako je to nekome to palo na pamet, ja poručujem da im ne pada na pamet – naglasio je Ružić.

Objasnio je da testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje 23. juna biti dopremljeni na punktove.

24sedam/ Goran Sivački

Nadamo se od 1. septembra normalnom režimu rada škola

Odgovarajući na pitanje da li se sada razmišlja o tome kako će se odvijati naredna školska godina od septembra, Ružić kaže da je sistem spreman da sada pređe na normalan režim rada.

– Naravno da bi bilo mnogo lakše svima da se vrate na fabrička podešavanja. Iskreno se nadam da će ova sveobuhvatna imunizacija doprineti, kao što i doprinosi, da uđemo u jedan zdraviji, normalniji ambijent i da ćemo od 1. septembra moći da računamo da ćemo po redovnom režimu krenuti novu školsku godinu – rekao je Ružić.

Naglasio je da važno da nijedan školski dan nije propušten i da je obrazovni proces nije bio zaustavljen iako je bio ugrožen.

– Ukoliko je bilo manjkavosti, a jeste, što je prirodno, mislim da su one nadoknadive – dodao je ministar.

Na pitanje šta će biti odlučujući faktor za odluku da li će se đaci vratiti u škole, ministar kaže da kao i do sada sve odluke se donose u skladu sa preporukama Kriznog štaba.

Pročitajte još:

– Videćemo kakva bude epidemiološka situacija, mi uvek poštujemo ono što zdravstveni deo Kriznog štaba preporuči, to su zaista ljudi referentni za taj segment. Nadam se da po svim ovim brojkama i pokazateljima i po broju onih koji su vakcinisani, možemo očekivati i nadati se da će to biti normalan režim rada – zaključio je Ružić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti