“Kovid nije samo respiratorna infekcija”: Dr Davidović otkriva koji simptomi ukazuju na trombozu

09.05.2021

11:58

0

Autor: M.V.

Izvor: RTS

Sve inflamatorne infekcije, uključujući i kovid, dovode do porasta faktora koji stimulišu proces zgrušavanja krvi koji dovodi do tromboze, ističe direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS

Printscreen/Youtube, RTS

Direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Lazar Davidović objasnio je da li postoje simptomi koji ukazuju da se u ljudskom organizmu dešava tromboza i na koje stvari treba obratiti pažnju.

Kako najpre ističe, ne postoji univerzalni znak koji ukazuje da se u ljudskom organizmu dešava tromboza, postoje samo brojni simptomi.

Pixabay

– Ako je to tromboza venskog sistema na rukama ili nogama, ispod mesta tromboze javiće se izrazit otok noge ili ruke. Ako je to tromboza arterija na rukama ili nogama, ispod mesta tromboze pacijent će osetiti velike bolove i gubitak mogućnosti da pokreće taj deo tela, doći će do jedne senzomotorne paralize – navodi za RTS dr Lazar Davidović.

Kovid nije samo respiratorna infekcija

Direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS poručuje da sve inflamatorne infekcije, uključujući i kovid, dovode do porasta inflamatornih faktora koji stimulišu proces zgrušavanja krvi koji dovodi do tromboze.

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

– Kako je korona odmicala, proteklih godinu i po dana postojali smo svesniji da se ne radi samo o respiratornoj infekciji, da postoje druge brojne sistemske manifestacije uključujući trombozu venskih i arterijskih krvnih sudova od glave do pete koji daju različite manifestacije u zavisnosti od toga koji krvni sud je zahvaćen. Ako su zahvaćene vene postoji opasnost od plućne embolije. Ako su zahvaćene arterije na rukama i nogama, postoji opasnost od gangrene prstiju. Ako su zahvaćeni krvni sudovi srca doći će do infarkta krvnih sudova i mozga – moždanog udara – objašnjava dr Davidović.

Prema njegovim rečima, važno je da su kliničari, koji leče te bolesnike, na vreme uočili koagulacije i da primenom adekvatne terapije taj problem može da se kontroliše.

– To je bio razlog da se u terapijske protokole uvedu lekovi koji kontrolišu proces tromboze i sprečavaju ga.Ti lekovi su veoma efikasni i ima ih mnogo više nego, recimo u vreme kada sam ja počeo da radim. Iako se ti lekovi uzimaju pravilno i dovoljno dugo problema uglavnom neće biti – naglašava dr Davidović i dodaje da postoje odgovarajući biohemijski parametri koji ukazuju na opasnost od tromboze ili da se ona već razvija.

Pročitajte još
– Neki od njih su precizniji, neki manje precizni ali nemojmo svi biti stručnjaci za D-dimer. To je sad posebna opasnost. Ako se D-dimer kao biohemijski parametar tromboze izvadi iz konteksta onda nema velikog značaja. On je značajan pokazatelj tromboze samo ukoliko se posmatra u kontekstu celokupne kliničke slike i drugih laboratorijskih analaiza. I ako to tumače stručnjaci, oni će na osnovu vrednosti pored ostalog i D-dimera znati koju terapiju i u kojoj meri da ordiniraju – upozorava dr Davidović.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti