Dr Đerlek upozorava: “Očuvanje mentalnog zdravlja jedan od glavnih izazova tokom pandemije!”

13.04.2021

18:43

0

Autor: J.B.O.

Upozorio je da ćemo problem tek imati kada se završi priča sa koronavirusom

Mirsad Đerlek, Youtube/Printscreen, TV B92

Očuvanje mentalnog zdravlja nacije jedan je od glavnih izazova tokom pandemije, ocenio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Ðerlek i upozorio da ćemo problem tek imati kada se završi priča sa koronavirusom.

– Zdravstveni sistem se već sprema za borbu za očuvanje mentalnog zdravlja – rekao je dr Ðerlek u parlamentu na skupu “Godinu dana kasnije Srpsko-američki odnosi u pandemiji” na kojem su govorili i ambasador SAD Entoni Godfri, predsednik parlamenta Ivica Dačcih, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Dr Ðerlek je naveo da je pored očuvanja ekonomije i borbe protiv koronavurusa jedan od glavnih izazova kako sačuvati javno i mentalno zdravlje nacije.

– Primetili smo da kovid ne samo što nam odnosi živote, već i izuzetno loše utiče na mentalno zdravlje – rekao je dr Ðerlek.

Državni sekretar je podsetio da je za kvalitetan zdravstveni sistem važna ekonomija i da bez njenog razvoja ne bismo mogli da ulažemo toliko novca koliko je uloženo u borbu protiv koronavirusa.

– Ako ima išta dobro u ovoj borbi to je što nas je ujedinila i pokazala da samo sa velikom solidarnošcu i empatijom možemo izaći kao pobedinici i vratiti se normalnom životu – naveo je dr Ðerlek i zahvalio ambasaodru i SAD na ulaganjima u Srbiju i pomoći zdravstvenom sistemu.

Svima je, kako navodi, potrebna zajednička strategija za borbu protiv koronavirusa na svetskom nivou, ali i akcioni plan na evropskom nivou o tome kako sačuvati ekonomiju.

– Potrebna nam je zajednička strategija kako sačuvati ekonomiju da bismo imali kvalitetan zdravstveni sistem. Ne bismo mogli da pravimo ni četiri klinička centra, ni dve kovid bolnice koje su nam sačuvale zdravstveni sistem, ni treću koju počinjemo da gradimo u Novom Sadu, ali ni nabavku vakcina – rekao je dr Ðerlek.

Pročitajte još:

Naglasio je da je važno da probamo da se proizvede što više kvalitetnih bezbednih vakcina i da vakcinišemo što više ljudi, te zaključio da je potrebno pripremiti se i za neku novu opasnost, novi virus.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti