Skok porudžbina u nemačkoj industriji

06.05.2021

10:11

0

Porudžbine industrijske robe su skočile na mesečnom nivou za tri odsto

Profimedia

Snažna domaća tražnja za robom široke potrošnje dovela je do većeg skoka nemačkih industrijskih porudžbina u martu od očekivanog, što nagoveštava da će proizvođači u najvećoj evropskoj privredi podržati ekonomski oporavak u drugom kvartalu.

Prema današnjim sezonski prigađenim podacima Saveznog zavoda za statistiku, Destatisa, porudžbine industrijske robe su skočile na mesečnom nivou za tri odsto, izveštava Rojters.

Pokazateljo o industrijskim narudžbinama u februaru i januaru su revidirani navše, na 1,4 procenta, odnosno na 0,8 odsto, respektivno. Domaće porudžbine su u martu porasle za 4,9 posto u odnosu na februar, dok su inostrane povećane za 1,6 odsto.

Posmatrano po delatnostima, rast porudžbina je bio vođen snažnom potražnjom za robom široke potrošnje koja je skočila za 8,5 procenata, objavilo je Ministarstvo ekonomije. Porudžbine repromaterijala su porasle za 2,8 odsto, a kapitalnih proizvoda za 2,5 odsto.

Pročitajte još

Naročito visok nivo porudžbina je zabeležen u sektoru mašinstva, u proizvodnji opreme za obradu podataka i elektronskih i optičkih proizvoda, navelo je ministarstvo.

Promet u industriji je u martu realno porastao za 2,0 posto na mesečnom nivou, prema kalendarski prilagođenim podacima, što je znak da proizvođači delimično prevazilaze problem “uskih grla” u snabdevanju poluprovodnicima i drugim industrijskim komponentama, navedeno je u saopštenju Destatisa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti