Samostalni sindikat: Privremeni rad mora da ode s koronom

29.04.2021

12:13

0

Najveći sidnikat u Srbiji povodom Dana rada kaže da se nastavlja borba da radnici prestanu da budu „roba za trgovanje“

JamesDeMers/Pixabay

– Prekarni rad postaje svakodnevica, a otkaze dele mejlovima i sms porukama. Ugovori se potpisuju na mesec ili nešto više dana, a nakon toga ne produžavaju, ‘lizing’ agencije sve više imaju posla sa radnikom, kao glavnom robom za trgovanje, zaposleni svojevoljno potpisuju ‘blanko otkaze’… – daje anamnezu srpskog društva Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) u Prvomajskom proglasu.

Najveći sindikat u zemlji kaže da se zakoni menjaju gubeći svaki smisao i dušu, da se radnicima u praksi nude usmeni ili pisani ugovori, kojima nisu regulisana njihova osnovna prava iz rada.

SSSS navodi da otkaze dobijaju i žene koje su ostale u drugom stanju i da se zaposleni nezakonito premeštaju na lošije plaćena i neadekvatna radna mesta.

Sve je više primera otpuštanja zbog sindikalne aktivnosti ili zbog obelodanjivanja detalja o krađi i korupciji u preduzećima, ukazuje SSSS.

Sindikat se i dalje gleda kao na nužno zlo, čiji se zahtevi za poštovanje prava radnika ocenjuju kao „kočnica razvoju“ i ignorišu ali da to ne znači da će se od borbe za dostojanstven rad odustati.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) poručio je u Prvomajskom proglasu da je pandemija korone promenila sve, da je prekarni rad postao svakodnevnica i da se otkazi dele i mejlovima i sms porukama, ali i da, iako je pandemija obustavila mnoge uobičajene aktivnosti – borba za radnička prava neće mirovati.

Pročitajte još:

“Može li se neoliberalnom kapitalizmu čiji je jedini cilj profit odupreti neka snaga iza koje će stati radni čovek? Odgovor je može – sindikat. Jer, sindikat je bio i ostao oslonac radničkoj klasi i istinski borac za bolji i pravedniji svet. Zato, na naš i vaš praznik, Međunarodni dan rada, ponovo sprečeni da se tradicionalno okupimo, sa svojih radnih mesta ili od kuće, podignimo glas kako bi nas svi jasno čuli i razumeli.

Pokažimo da, iako je pandemija obustavila mnoge uobičajene aktivnosti, borba za radnička prava neće mirovati”, poručio je SSSS.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti