Hrvatskoj malo bolje, ekonomija pala 10 odsto

27.11.2020

09:04 >> 13:34

0

Hrvatski biznismeni s nestrpljenjem očekuju zvanične podatke za treći kvartal

Hrvatskoj malo bolje, ekonomija pala 10 odsto
Copyright Pixabay/slavenstrgar

Hrvatska privreda je pala u trećem tromesečju 10 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, što je 50 odsto manji pad nego što je bio nakon prethodnog kvartala, kada su restriktivne mere usmerene na suzbijanje koronavirusa paralisale privrednu aktivnost,

Do novog je najviše zbog pada lične potrošnje, kaže današnja preliminarna proceni Državnog zavoda za statistiku.

Iako se privreda nešto oporavila od pada u drugom tromesečju, zahvaljujući pokretanju aktivnosti nakon „zaključavanja“, analitičari su i pre objave tačno procenili da se i u trećem kvartalu palo po dvocifrenoj stopi na godišnjem nivou, piše „Večernji list“.

Sedam analitičara, koji su sudelovali u anketi Hine, u proseku očekuju pad BDP-a za 10,4 odsto. Njihove procene pada kreću se u rasponu od 9,5 do 11 odsto.

Biće to drugo tromesečje zaredom kako privreda pada na godišnjoj razini, što znači da gotovo da je uronilo u recesiju (tri kvartala u minusu zaredom).

Pad je najviše posledica slabosti lične potrošnje, najvećeg udela u BDP-u. Podaci DZS-a pokazuju da je promet u trgovini na malo u trećem kvartalu pao 7,6 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

– Posledica je to kretanja u uslužnim delatnostima, koja ni tokom letnih meseci nisu uspela nadomeste gubitke prouzrokovane zatvaranjem privrede, a i turistička potrošnja prometno je niža na godišnjoj razini – navodi se u anketi.

Prema podacima DZS-a, vrednost robnog izvoza u prvih devet meseci ove godine iznosila je oko 80 milijardi kuna (10,6 milijardi evra), što je 4,8 odsto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz pao za 10,1 odsto, na otprilike 126 milijardi kuna (16,7 milijardi evra).

– Visok nivo neizvesnosti i pogoršanja očekivanja obuzdali su i snažnije investiranje, dok je državna potrošnja jedina komponenta BDP-a koja sa strane potražnje ublažava negativne trendove svojim rastom- ističe jedan od analitičara u anketi Hine.

U zadnjem kvartalu godine očekuje se nastavak oštrog pada BDP-a, kao posledice nižeg raspoloživog dohotka stanovništva usled smanjenog priliva privatnih iznajmljivača tokom turističke sezone te rasta nezaposlenosti.

Dodatno, uobičajena praznična potrošnja biće narušena postojećim epidemiološkim merama te će se nastaviti i udar na turističku aktivnost, navode analitičari.

Pročitajte još:

Koliko zarađuju srpski softveraši?

Neisplativa proizvodnja energije na ugalj: BiH i Srbija jedine u regionu planiraju nove termoelektrane?

Očekuje se i dalji pad izvoza i uvoza roba, s obzirom na nove restriktivne mere u većini evropskih zemalja zbog drugog talasa širenja koronavirusa, ali i recesiju u najvećim hrvatskim trgovinskim partnerima Italiji, Nemačkoj…

Hrvatska narodna banka očekuje pad od oko 8,0 odsto, dok Evropska komisija procenjuje da će ove godine hrvatska ekonomija skliznuti za 9,6 odsto.

I dok će pad BDP-a u ovoj godini verojatno biti dublji nego za globalne finansijske krize 2008/09 godine, očekuje se da će ova recesija trajati kraće.

Tadašnja recesija protegla se na šest godina, dok se ovoga puta rast privrede očekuje već iduće godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike