Kugla bar 200 dinara: Sladoled daleko pretekao inflaciju

29.05.2023

10:16

0

Autor: G.M.Š.

U zemlji gde je inflacija 16 odsto sladoled poskupeo čitavih 100

Kugla bar 200 dinara: Sladoled daleko pretekao inflaciju
Sladoled - Copyright Pixabay

Kugla sladoleda poskupela je u Beogadu u odnosu na prethodnu sezonu za oko 100 dinara, i sada se kreće od 200 do 350 dinara, pišu „Večernje novosti“.

Rast cene proizvođači pravdaju visokom inflacijom, odnosno skupljim sirovinama za izradu sladoleda, ali inflacija je u svom piku ove godine bila „samo“ 16,2 osto u martu, dok je sada pala na aprilskih 15,1 odsto.

Međutim, to što je u Beogradu kugla sladoleda skočila 100 odsto nije i najveći porast cene u Srbiji u poslednje dve godine. Zapravo, tu rekord drži Pirot, gde je do prošle godine kugla sladoleda koštala deset, pa je lani poskupela na 20, a sada košta od 30 do 40 dinara. To je skok od 300 odsto u dve godine.

Međutim, zanimljivo je da i pored tog neverovatnog rasta, pirotski sladoled, iako od približno istih sastojaka kao i beogradski, košta više nego šest puta manje.

- Materijal je poskupeo i mi tu ne možemo ništa. Kod mene je 40 dinara, ali ni time nisam zadovoljan, prvenstveno želim da se on pravi od mleka, kvalitetnih čokolada, voća - kaže Beljulj Šaćiri, vlasnik poslastičarnice „Pelivan“ u Pirotu.

Izvozna industrija

Industrijski sladoled je zabeležio mnogo manji rast cene. Sladoled na štapiću je tako poskupeo od 10 do 50 dinara, odnosno od 15 do 33 odsto.

Proizvodnja sladoleda u Srbiji je inače izvozna industrija. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godinu izvezeno je 30.000 tona, za 76 miliona dolara. To je bilo nešto manje od tri četvrtine od proizvedenih 42.114 tona.

Prošle godine izvezeno je nešto manje, 26.954 tone za 69 miliona dolara.

Sladoled najviše izvozimo u zemlje regiona (Bugarsku, Grčku, Rumuniju, Crnu Goru), ali i u Poljsku i Nemačku.

Uvozimo ga iz Nemačke, Hrvatske, Belgije, Poljske…

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike