Trend ne popušta: Radije otkaz nego nazad "u kanc“

19.03.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Među onima koji ne žele nazad u kancelarije u SAD prednjače zaposleni u federalnim službama, koji samo u gradu Vašingtonu čine trećinu radne snage

Trend ne popušta: Radije otkaz nego nazad "u kanc“
Ilustracija - Copyright Unsplash

Trećina profesionalaca koji su dosad okusili plodove fleksibilnog načina rada, bilo zbog korona "zaključavanja“ ili iz nekog drugog razloga, radije bi dali otkaz nego što bi se vratili na puno radno vreme u kancelariji, pokazuje istraživanje globalne poslovne društvene mreže „LinkdIn“.

Uz to dve trećine zaposlenih razmišlja o promeni posla ove godine, a petina iz ove grupe bi ostala na sadašnjem poslu ukoliko bi imali mogućnost da povremeno ili stalno rade od kuće, piše britanski „Tajms“.

- Ako poslodavci odstrane fleksibilno radno vreme, biće u opasnosti da izgube postojeće zaposlene i teže privuku nove ljude. Pandemija je donela revoluciju u rad ljudi, a za većinu kompanija je veliki eksperiment sa radom na daljinu bio mnogo uspešniji nego što je iko očekivao - kaže menadžerka „LinkdIna“ za Veliku Britaniju Ngair Mojes.

Među onima koji ne žele nazad u kancelarije u SAD prednjače zaposleni u federalnim službama, koji samo u gradu Vašingtonu čine trećinu radne snage. Žene su posebna grupa, gde svaka druga kaže da bi napustila ili da razmišlja o napuštanju posla zbog manjka fleksibilnosti u radnoj nedelji.

 - Rad na daljinu i hibridni rad ne samo da čine radnike srećnim nego kompanijama pomažu da privuku ženske talente – poručuje Havijer Šero, šef za ljudske resurse u „Stelantis NV“.

Pregorevanje na poslu na rekordnom nivou

Jedan od razloga zbog koga ljudi ne žele nazad u kancelarije i žele da bolje preraspodele i usklade svoj poslovni i privatni život je i „pregorevanje“ na poslu (burnout). Stopa pregorevanja je na rekordnim nivoima, kakvi nisu zabeleženi ni u vreme najžešćeg udar kovid krize, pokazuju brojna istraživanja, piše „Blumberg“.

- Poslodavci bi trebalo da razmotre da zaposlenima daju više nezavisnosti i kontrole nad njihovim obavezama. Nikad nije loše ni razmisliti ni o tome kakav je odnos osobe i posla koji obavlja i da li se može napraviti bolji spoj – kaže psiholog Kristina Maslač, profesor emeritus sa Berklija.

A u ovo proizvođaču to dobro znaju je u ovom globalnom proizvođaču automobila žene drže 27 odsto liderskih pozicija, a u četiri od 14 divizija brendova automobila glavni direktori su žene, od „Pežoa“ do „Krajslera“.

Najbolji to znaju i u Srbiji

Ove vesti od pitanjima rada od kuće, ili nekog drugog oblika hibridnog rada, mogu da na prvi pogled deluju kao ne neke „priče iz sveta“, koje nemaju mnogo dodirnih tačaka sa Srbijom.

Međutim, nije tako i to su na Kopaonik biznis forumu istakli pred-stavnici nekih od najboljih kompanija koje rade kod nas.

Tome je bio posvećen i poseban panel, "Šta je dobro za mlade i decu dobro je i za privredu", gde su predstavnici „Banke Inteza“, „Infostuda“, „Šnajder Elektrika“, „Deleza“ i „Nelta“, pokazali da su rezultati iz Srbije jednaki onima u svetu u okviru istraživanja sprove-denog u 180 zemalja.

A oni kažu da su zaposlenima i mladima koji traže posao, uz finansijski paket odnosno platu,  bonuse i beneficije (dodatno penzijski i zdravstveno osiguranje), veoma visoko na listi prioriteta balans između privatnog i poslovnog života.

Generacijske razlike

Međutim nisu svi radi da rade od kuće. Generacija „Z“ (zed, rođeni s kraja poslednje decenije 20. veka i tokom prve 21.) su najmanji deo zagovornika rada od kuće dok generacija „X“ (rođeni otprilike od 1966. do 1981.) sada već podrazumeva rad na daljinu gotovo kao standard.

- Pregovaračka moć prešla je na stranu kandidata prvi put u Srbiji za poslednjih 20 godina. Višedecenijska kultura sagorevanja na poslu, koju smo tako prilježno gajili, ubrzano se menja i danas je mladima posao važan, ali ne najvažniji segment života koji žele da razvijaju. Ovakve promene jesu izazov za poslodavce, ali važno naglasiti da će smanjenje sagorevanja, a rast balansa dovesti do rasta efikasnosti, motivacije, sma-njenja fluktuacije zaposlenih, pa i rasta rezultata kompanije. Osim toga dovešće do zdravijih kompanijskih kultura i zdravijeg društva u celini - istakla generalna mena-džerka „Infostuda“, Sonja Ćetković.

Globalna kompanija kao što je „Šnajder Elektrik“, na primer, uvela je fleksibilno radno vreme a petkom se radi samo četiri sata.

- Posebnu pažnju poklanjamo ulaganju u porodice i decu. Važno nam je da zaposlenima bude prijatno a nama zbog toga posao ide mnogo bolje nego kada smo imali klasično radno vreme - rekao je Dragoljub Damljanović, direktor za digitalne energetske mreže.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike