Zaštitne folije za stakla koje ne može ni metak da probije: Novi proizvod u Evropu kreće iz Srbije (FOTO/VIDEO)

27.09.2022

18:12

0

Autor: G.M.Š.

Na strelištu kod Bubanj Potoka danas pokazana haj-tek tehnologija zaštitnih stakala koja iz Beograda i Srbije ubrzo kreće put evropskih tržišta

Zaštitne folije za stakla koje ne može ni metak da probije: Novi proizvod u Evropu kreće iz Srbije (FOTO/VIDEO)
neprobojno staklo streljana 24sedam goran sivacki (16) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Odabrana publika predstavnika kako državnih bezbednosnih, vojnih i policijskih službi, tako i privatnog sektora obezbeđenja, osiguranja…, imala je priliku da se uveri u efikasnu zaštitu života i imovine upotrebom jednog proizvoda koji će u Evropu krenuti upravo iz Srbije.

Najnovija generacija haj-tek balističkih zaštitnih stakala od polikarbonskog laminata, američke firme ACE US, imala je vatreno krštenje koje je priređeno u Beogradu, i preko kompanije ACE US i srpske „OMR grupe" sad može da krene u osvajanje Evrope.

A to je u vremenima koja dolaze postalo, nažalost, sve potrebnije svetu, istakao je pred prezentaciju Ostoja Mijailović, predsednik „OMR grupe“.

Jedan od način na koje to može da se uradi viđen je na strelištu „Alfa", kod beogradskog Bubanj Potoka. Zaštitna stakla od polikarbonata koji se proizvodi u Kanadi izdržala su test pucanja iz pištolja vojno-policijskog kalibra 9 mm, zatim puške „pumparice“, kao i jurišne poluautomatske puške tipa „kalašnjikov“.

Publika je bila zadovoljna viđenim, a u njoj je bilo, istakao je direktor agencije „ACE Europe“ Rajko Kozmelj, od ambasadora do bezbednjaka i osiguranja.

Zaustavljeno svako zrno

Na testu upriličenom u realnim uslovima svako zrno uspešno je zaustavio sloj polikarbonata, debeo svega trećinu milimetra, a zalepljen na standardno staklo kućnog prozora, izloga i automobilskog prozora.

Na unutrašnjoj stani stakla nije bilo nikakvog oštećenja, ali to nije jedina prednost ovakve tehnologije zaštite. Zbog svoje male debljine, automobilsko staklo „presvučeno“ polikarbonatom može da se koristi na uobičajen način, tj. da se automobilski prozor spušta.

Ako znate za bolje, dobijete 250.000 dolara

Kompanija ACE US za polikarbonat koji prodaje nudi nagradu svakome ko im dokaže da ima bolji materijal u istoj klasi.

- Nudimo nagradu od devedesetih i niko se dosad nije pojavio da je preuzme - rekao je potpredsednik kompanije Čif Ken Lukins.

Još veća prednost nad klasičnim debelim višeslojnim „blindiranim“ staklom jeste to što se polikarbonat ponaša različito sa spoljašnje i unutrašnje strane. Kada na njega puca napadač spolja, zrno ne prolazi, ali ako „vatrom“ odgovori napadnuti iznutra, metak prolazi napolje. To je veoma važna osobina za, na primer, policajce napadnute na dužnosti, jer mogu da reaguju odmah, iz vozila, ili da vrata sa zaštitnim staklom koriste kao štit.

Iz Srbije za celu Evropu

Dolazak kompanije ACE u Srbiju sa ovim proizvodom omogućilo je partnerstvo slovenačke kompanije „ACE Europe“ i srpske „OMR grupe“. Srpskoj kompaniji, koja je prepoznatljiva u javnosti po svom članu „Britiš motorsu“, generalnom zastupniku brendova „Lend rover“ i „Jaguar“, ovo je bio logičan nastavak automobilskog biznisa, ali i poslova osiguranja i finansiranja, čime se još bavi „OMR grupa“.

24sedam/Goran Sivački
Partnerstvo za Evropu: Ostoja Mijailović (OMR) i Rajko Kozmelj (ACE Europe)

 

Partnerstvo je već dalo prve plodove, jer su za balistička stakla već pokazali interesovanje iz zastupništva „Mercedesa“ u Bugarskoj, kao i kompanije iz Slovenije i Slovačke.

24sedam/Goran Sivački
Zadovoljni i Amerikanci: Potpredsednik kompanije ACE US Čif Ken Lukins proverava metu

 

- Beograd je prvi u Evropi i sada nudi najbolji tehnološki materijal u ovoj oblasti ostatku kontinenta. Američka delegacija je zadovoljna kako sve to izgleda i krećemo prema čitavoj Evropi – najavljuje Rajko Kozmelj iz kompanije „ACE Europe“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike