Hrvati očajni: Novo "zaključavanje" bi ubilo privredu

21.10.2020

07:55 >> 08:35

0

Hrvatska ekonomija ranjiva i u normalno vreme, kažu zabrinuti privrednici

Hrvati očajni: Novo "zaključavanje" bi ubilo privredu
Copyright Pixabay, Tatiana Tikhonova

Direktor Hrvatskog udruženja poslodavaca Damir Zorić izjavio je da bi novo “zaključavanje” ekonomije zbog pandemije koronavirusa do kraja ubilo hrvatsku privredu.

– Setite se šta je bilo u onom tromesečju kada smo ga imali. Koliki je taj pad bio – naglasio je Zorić u emisiji “Otvoreno” na HRT-u.

On je dodao da su sve mere vlade usmerene na očuvanje radnih mesta u doba krize zbog pandemije koronavirusa, prenosi Indeks.

– Čini  mi se da nismo svesni opasnosti koja nam preti. Imamo ranjivu privredu i u normalnim okolnostima – rekao je Zorić.

Ministar rada Josip Aladrović je rekao da su trendovi pada najveći u turizmu i ugostiteljstvu, trgovina na veliko i malo i prerađivačka industrija beleže trend pada između jedan i dva odsto, dok je u sektoru građevinarstava broj zaposlenih porastao za 5.500 ljudi u kovid-fazi.

Direktor Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je da je u martu u zemlji bilo 134.700 nezaposlenih, a da ih danas ima 152.200, što je rast od 13 odsto.

Prema predviđanjma MMF, Hrvatska će imati deficit budžeta od 8,1 odsto, približno koliko i Srbija, dok će najmanje imati BiH (oko šest odsto), a najviši Crna Gora (veći od 10). Albanija će imati 8,4 odsto, dok će Makedonija imati  manjak – 7,7 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: HRT

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike