Dok drugi tavore, Lale cvetaju: Holandski BPD neočekivano porastao

17.08.2022

11:02

0

Privreda Holandije je skočila u drugom tromesečju na iznanađenje analitičara

Dok drugi tavore, Lale cvetaju: Holandski BPD neočekivano porastao
amsterdam-g842bdee80_1920 - Copyright Pixabay

Ekonomija Holandije je porasla za 2,6 odsto u drugom tromesečju 2022. u odnosu na prethodna tri meseca, zahvaljujući ekspozivnom rastu potrošnja domaćinstava uprkos visokoj inflaciji i povećanju kompanijskih investicija.

Ova snažna ekspanzija, neuobičajena za aktuelnu situaciju u EU i evrozoni, iznenadila je ekonomiste koji su čekivali da će rast ostati na približno istom nivou od 0,5 posto kao u prvom kvartalu, izveštava Rojters.

- Ovi podaci ukazuju na to da, uprkos nedavnim zabrinutostima, recesija još nije na vidiku - rekao je glavni ekonomista Holandske statistike, Piter Hen van Mulihen.

Podržana snažnim tržištem rada i rekordno niskim nivoom nezaposlenosti, holandska ekonomija je imala znatno bolji učinak od drugih članica evrozone tokom krize kovid-19. Današnji podatak je ponovo mnogo jači od prosečnog rasta evrozone od 0,6 odsto u drugom kvartalu 2022.

Van Mulihen je naveo da je najveći problem u zemlji nedostatak radne snage, pri čemu je tržište rada u drugom kvartalu bilo napregnutije nego ikada.

Broj slobodnih radnih mesta u Holandiji nadmašuje broj ljudi koji traže posao više od godinu dana, a zaposlenost je nastavila rast posebno u sektoru zdravstva, obrazovanja i rekreacije.

Privredni rast Holandije, pete najveću ekonomije u evrozoni, iznosio je 5,3 procenta na godišnjem nivou u periodu april-jun.

Potrošnja domaćinstava je skočila za sedam odsto u poređenju s drugim kvartalom 2021. godine, uprkos rastu inflacije na oko 9,0 procenata.

Investicije su u drugom tromesečju bile za pet posto veće nego godinu ranije, uz nastavak procvata tržišta nekretnina i mnogo veća ulaganja kompanija u nove mašine, softver i poslovne zgrade, dok je izvoz porastao za skoro 6,0 procenata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike