Da li su potpuno zakonite medijske akvizicije Dragana Šolaka u Bugarskoj: Kupio firmu od čoveka pod sankcijama Amerike

06.07.2022

09:51

0

Šta se krije iza neobičnog poslovanja vlasnika "Junajted medije"?

Da li su potpuno zakonite medijske akvizicije Dragana Šolaka u Bugarskoj: Kupio firmu od čoveka pod sankcijama Amerike
Šolak - Copyright Privatna arhiva

“Junajted grupa” akvizirala NOVU BG od Delijena Pevskog kojeg Amerikanci sumnjiče za korupciju

 
Iako se Dragan Šolak predstavlja za osobu snažnog prozapadnog opredeljenja, kada je biznis u pitanju ne smeta mu da posluje sa osobama sa crne liste Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Ovakav zaključak bi mogao da se izvuče iz posla kojim je “Junajted medija”, kojom rukovodi Šolak, kupila bugarsku “Nova brodksasting grupu” od tamošnjeg tajkuna Delijana Pevskog, koji se našao pod sankcijama SAD zbog korupcije po Zakonu Magnitski.

Da stvar bude gora kontroverzni Pevski je pod sankcije došao zbog sumnje da je, kako su to objavili bugarski mediji, bio fiktivni vlasnik velike medijske grupacije,  a da su stvarni vlasnici čak Rusi, koji se takođe nalaze pod sankcijama, ali još od ruske aneksije Krima.

MAGNITSKI ZAKON


Magnitski zakonodavstvo nazvano je po ruskom državljaninu Sergeju Magnitskom , koji je bio revizor u jednoj konsultantskoj firmi u Moskvi. Njegovo hapšenje 2008. i smrt nakon jedanaest meseci u policijskom pritvoru izazvali su reakciju međunarodne javnosti i pokrenule istrage o korupciji, krađi i teškim povredama ljudskih prava u Rusiji.

Sam Magnitski otkrio je da je došlo do enormne pljačke državne imovine koju su posredno omogućili ili neposredno izvršili državni funkcioneri Ruske Federacije.  Vest o hapšenju, načinu postupanja prema Magnitskom, a posebno vest o njegovoj smrti u zatvoru, izazvale su oštru osudu međunarodne zajednice i globalnu reakciju.

SAD međutim, bile su prva zemlja koja je uvela ciljane sankcije licima za koje je postojala osnovana sumnja da su odgovorna za smrt Magnitskog na osnovu zakona koji je 2012. usvojio američki Kongres.

Možda i najzanimljivija stvar je cena po kojoj je Šolak kupio “Novu BG” od Pevskog. Bugarin je 2019. godine Novu BG akvizirao po ceni od 185 miliona evra od prethodnog vlasnika “Nju bulgarijan medija grupe”. Za nepunih godinu i po Pevski je uspeo da napravi pravo malo poslovno čudo.

Iako u firmi nije bilo značajnijih promena, a reputacija joj je bila ugrožena zbog šuškanja o američkim sankcijama, pojavio se kupac iz snova. “Junajted grupa”, kojom rukovodi Dragan Šolak, a koja u Srbiji gazguje sa operaterom SBB platila je  čak 290,6 miliona evra.

Kakvu je šansu je Šolak u ovom poslu teško je reći? Ipak, ostaje upadljivo da je firma kojoj je pretio potpuni kolaps jer njen vlasnik ne bi pod sankcijama mogao da obavlja ni osnovne bankarske poslove bude prodata po nižoj ceni da bi se spasilo šta se spasiti da, ali u ovom slučaju ona je čak poskupela. Pretpostavlja se da je Šolak uspeo da objasni ovu poslovnu odluku vlasnicima “Junajted grupe”.

Korupcija zbog kojeg su Šolakovog partnera Pevskog amerikanciji sankcionisali nije jedina kontroverza koja se vezuje uz njegovo ime. Namie, prema pisanju “Reportera bez granica” opisali kao “otelovljenje” dosluha između bugarskih oligarha i političara. Kada je Pevski kupio “Novu BG”, tamošnji mediji su to ocenili kao akvizicija ’quid-pro-quo’ ili usluga za uslugu, jer su njeni programi lane stavljeni na raspolaganje za promociju bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova i njegovoj partiji.

Nova BG je opširno pratila predizbornu kampanju i podržavala ponovni izbor Borisova, ali je paralelno sa tim izbila afera koja je uključivala i druge bugarske oligarhe Kirila i Georgija Domuščijeva. U isto vreme su stizale optužbe poput one drugog bugarskog tajkuna  Vasila Božkova koji je tvrdio da je “Nova” sredstvo za iznudu.

Pevski je u javnost izbio još 2001. godine sa samo 21 godinom kao najmlađi član vlade Kralja Simeona Drugog iz 2001. godine. Član je partije DPS kojom rukovodi bugarsko-turski bogataš Ahmet Dogan. Već 2005. godine bio je pomoćnik ministra za hitne situacije. Paralelno je pravio svoju medijsku imperiju da bi 2013. godine postao šef države bezbednosti. Kako je objavio radio “Slobodna Evropa” već 2016. godine dovodio se u vezu sa ofšor kompanijom koja je postala vlasnik najjećeg proizvođača i trgovca duvanom “Bulgartabak”.

Ovu firmu su Turci optuživali da je najveći švercer duvana u njihovoj državi. Čak su firmu optuživali da podržava Kurdsku radničku partiju (PKK), koja je na evropskoj listi terorističkih organizacija...
 
Ovo je samo deo iz biografije Šolakovog biznis partnera, koji je sada pod sankcijama SAD. I koji užurbano prodaje svoju imovinu. Ipak, ostaje izuzetno neobično zašto je “Junajted grupa” sa dugom od 4,75 milijarde evra duga sebi dozvolila luksuz da preplati njegovu firmu?
​E. R.
 
Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike