Cela Evropa će još brže prolaziti kroz Beograd! Uskoro počinje saobraćaj i na 5. deonici obilaznice oko Beograda (FOTO/VIDEO)

22.05.2022

09:40

0

Ministar Momirović je izjavio da će završetkom ovog projekta biti poslat pozitivan signal

Cela Evropa će još brže prolaziti kroz Beograd! Uskoro počinje saobraćaj i na 5. deonici obilaznice oko Beograda (FOTO/VIDEO)
tomislav momirović (7) - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je sa predstavnicima izvođača radova prošao kroz tunel Straževica i najavio otvaranje deonice 5 obilaznice oko Beograda za 15. juni, a sektora 6 u narednih šest-osam meseci.


- Zadovoljan sam dinamikom radova, i što su kineski izvođači i domaći partneri shvatili koliko je ovo važan projekat za nas, jer nije samo građevinski, i samo tunel od oko 800 metara, nego obilaznica koja se gradi više od 30 godina. To jeste porazna slika našeg društva prethodnih decenija i moramo da je pošaljemo u istoriju - rekao je Momirović.

Dodao je da će završetkom ovog projekta biti poslat pozitivan signal.

Ukazao je na značaj završetka obilaznice oko glavnog grada jer to "omogućuje celoj Evropi da još brže prolazi kroz Beograd".

 

-Trenutno nemamo nikakve prepreke da otvorimo tunel i deonicu sektora 5 narednog meseca - rekao je on.


Dodao je da je tunel građen novom metodom, tako što je prvo rađen iskop kalote, a zatim iskop oporaca.

- Krajem 2021. godine započeli smo sa završnim radovima, opremanjem elektromašinskom, telekomunikacionom opremom i ITS-om. Ovo je rezultat vrednog rada kineskih i srpskih kolega u poslednje tri godine - rekao je on.

Inače, cela deonica od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 227 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izvođač radova je kineska kompanija “Power Construction Corporation of China”, a podizvođač azerbejdžanski "AzVirt" i domaće firme.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike