Potvrđeno: Apelacioni sud „poslao“ u bankrot „Vektru Montenegro“

28.04.2021

10:27

0

Odbijena je žalba stečajnog upravnika i jedna od najvećih firmi u Crnoj Gori ide u stečaj

Printscreen/Youtube

Veće sudija Apelacionog suda u Podgorici odbilo je žalbu stečajnog upravnika preduzeća „Vektra Montenegro“, Radojice Grbe, i potvrdilo raniju odluku sudije Privrednog suda Zorana Ašanina o bankrotu ove kompanije, javljaju crnogorski mediji.

Nedavno je ovaj sud odbio i žalbu vlasnika „Vektre“, Dragana Brkovića, koji je tražio produženje roka za podnošenje plana reorganizacije, što je, između ostalog, bio i jedan od razloga zbog kojeg je Grba smatrao da je sa odlukom o bankrotu trebalo sačekati.

Grba je u žalbi naveo da je sudija Ašanin zanemario to što je Brković početkom februara, 15 dana nakon otvaranja stečaja, objavio nameru o reorganizaciji u zakonskom roku, te da je krajem marta tražio produžetak roka za podnošenje plana, ukazujući na to da bez liste potraživanja, koja u tom momentu nije bila konačna, nije imao potrebne podatke da sačini realan plan, prenosi Bankar.me.

Takođe je ukazao na to da u postupku još nije sproveden popis i procena imovine koja ulazi u stečajnu masu, što je takođe bilo neophodno za izradu plana.

Grba je tvrdio da je sudija Ašanin strogo formalistički primenio zakon, smatrajući da je u ovom slučaju bilo prostora za ekstenzivno tumačenje uzimajući u obzir životne okolnosti, te da je mala verovatnoća da se u slučaju bankrota naplate stečajni poverioci.

Poverioci protiv Brkovića

„NLB Interfinans“, koji je inicirao stečaj i u međuvremenu se upisao kao osnivač „Vektre Montenegro“, odbacio je u odgovoru Grbinu žalbu kao neosnovanu navodeći da se na taj način pokušava omogućiti Brkoviću da implementira novi plan, iako je “neovlašćeno podneo izjavu o nameri reorganizacije”, sa kojom oni, kao osnivač i novi vlasnik, nisu saglasni.

Dodali su da ne postoji zakonska mogućnost za usvajanje plana, jer je stečaj otvoren upravo zbog nepoštovanja i kršenja ranijeg plana reorganizacije.

Pročitajte još:

Apelacioni sud je u odluci naveo da, imajući u vidu da plan nije podnet u zakonskom roku od 60 dana, potvrđuje stav nižestepenog suda da se rešenje o bankrotu donosi ukoliko plan nije podnet u propisanom roku.

Finanijski problemi „Vektre Montenegro“ su dugotrajni i dugovi su se nagomilali a njeno „manevrisanje“ poreskim i drugim obavezama okončano je izostankom političke podrške nakon smene vlasti u Crnoj Gori prošle godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti