Najveća evropska banka prelomila: Možete da radite od kuće – zauvek

10.04.2021

09:56

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Gardijan

Oko 1.200 zaposlenih u londonskoj HSBC ima mogućnost da više ne dolazi u kancelarije da bi obavljali redovan posao

Najveća u Evropi: HSBC, Foto:Pixabay/malcolm swallow

Najveća evropska banka, HSBC („Honkgong Šangaj benking korporejšen) odlučila je da više od 1.200 zaposlenih u Velikoj Britaniji od sada stalno radi od kuće.

Ovakva odluka banke koja u svetu upravlja sa više od 2.700 biliona dolara jedan od najsnažnijih pokazatelja kako se banke prilagođavaju promenama u načinu rada zaposlenih tokom pandemije, kao i smanjenju troškova, piše Rojters.

Oko 70 odsto od 1.800 zaposlenih u kol centrima banke sa sedištima u Engleskoj, Velsu i Škotskoj prijavilo se da ne želi da se ikada više vrati u kancelarije, saopštio je Unite, jedan od najvećih britanskih sindikata.

– U razgovoru smo sa kolegama iz kontakt centara koji opslužuju klijente banke o načinima na koje možemo da ponudimo fleksibilnost na radnom mestu, istovremeno osiguravajući da se ispune i potrebe naših klijenata. Ove diskusije se nastavljaju”, rekao je portparol HSBC-a.

Pročitajte još:

Međutim, ispunjenje želje radnika donosi potencijalno i i velike probleme u daljoj zaštiti radničkih prava.

Kako navode iz sindikata Unite, HSBC je ponudio zaposlenima 300 funti (414,75 dolara) godišnje kao doplatu za pokrivanje dodatnih troškova, poput računa za grejanje i struju.

Četvrtina osoblja odbila je ponudu jer je želela da barem neko vreme radi u kancelariji, dok 5 odsto želi da se trajno vrati u kancelarije.

HSBC i druge britanske banke počele su da smanjuju kancelarijski prostor, delom i zbog toga što osoblje radi od kuće, ističe Rojters.

Sličan proces se odvija i u SAD, gde već 10 odsto od 255.000 zaposlenih u investicionoj banci „JP Morgan“ radi stalno od kuće, a ostatak povremeno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti