Mali: EIB jača investicioni potencijal celog Zapadnog Balkana

14.09.2021

16:59

0

Autor: S. G.

Izvor: Tanjug

U junu smo potpisali ugovor od 200 miliona evra kredita za pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji, poručio je ministar finansija

Siniša Mali / Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlova razgovarali su o realizaciji zajedničkih projekata u Srbiji i novim aktivnostima, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Mali je istakao da se ove godine očekuje privredni rast od 6,5 odsto, da je javni dug na nivou od 55,5 odsto, stopa nezaposlenosti pod kontrolom i da je Srbija pomogla privredu sa oko osam milijardi evra i sačuvala radna mesta.

Pročitajte još

Sagovornici su ocenili da je Evropska unija pokazala posvećenost Zapadnom Balkanu (ZB), uprkos krizi sa pandemijom, te da je prisustvo EIB-a dokaz da se timskim zalaganjem može ojačati investicioni potencijal celog regiona.

– Nema oblasti u kojoj ne sarađujemo sa ovom finansijskom institucijom, a trenutno su najznačajnije one koje su najosetljivije i na udaru zbog aktuelne pandemije, a to su privreda i zdravstvo – rekao je Mali.

Pomoć za MSP, likvidnost, opremu…

Prema njegovim rečima, glavna uzdanica evropske investicione politike je Evropska investiciona banka koja je dala prioritet projektima usmerenim ka privredi i investicijama, sa ciljem da se poboljša život svih građana.

Krediti od EIB pod povoljnim uslovima; Pixabay

– U junu smo potpisali ugovor od 200 miliona evra kredita za pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji, od čega će 110 miliona biti upotrebljeno za likvidnost preduzeća, a 90 miliona za investicione aktivnosti i nabavku opreme da bi se umanjile negativne posledice pandemije – rekao je Mali i dodao da je reč o kreditima sa vrlo povoljnim uslovima.

Potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova je istakla da ta institucija podržava ZB i u razvoju održivih visokokvalitetnih usluga zdravstvene zaštite i od 2008. godine do danas uložila je više od 365 miliona evra u regionalne projekte u oblasti zdravstvene zaštite.

– Više od 200 miliona evra uloženo je u modernizaciju, obnovu i proširenje tercijalnih bolničkih usluga u Srbiji koje pružaju klinički centri u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Klinički centar u Nišu, rekonstruisan uz pomoć ovog kredita proširio je svoje kapacitete te sada više od 2,5 miliona građana sa juga Srbije ima bolji pristup zdravstvenim uslugama u tom objektu – podsetila je ona.

Dodala je da je oko 50 miliona evra uloženo i u rekonstrukciju 20 regionalnih bolnica u Srbiji i dva instituta uključujući Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” gde je EIB podržala modernizaciju proizvodnje vakcina sa 3,6 miliona evra.

Podrška u borbi protiv kovida 19

Kao važne oblasti saradnje naveli su energetiku i zelenu tranziciju i istakli da je u maju potpisan finansijski ugovor za gasni interkonektor Nis-Dimitrovgrad-Bugarska.

Vrednost tog projekta je 85,5 miliona evra, biće finansiran kreditom EIB od 25 miliona evra, a pored sredstava iz zajma, obezbeđena su i bespovratna sredstava EU u iznosu od 49,5 miliona evra, dok će ostali troškovi biti pokriveni iz budžeta Srbije.

Pročitajte još

Najavljeno je i da će EIB nastaviti da ulaže u region da bi se obezbedio što brži oporavak od pandemije i njegova transformacija u digitalno, zeleno, povezano i konkurentno tržište.

Ove inicijative EIB su, navodi se u saopštenju, deo Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije usvojenog 2020. godine koji će zemljama ZB staviti na raspolaganje oko 30 milijardi evra za ulaganja kojima se podstiče zelena tranzicija, inkluzivan rast i stvaranje zajedničkog tržišta.

Rečeno je da će privatni sektor i dalje ostati u središtu pažnje ove finansijske institucije, jer je malim preduzećima potrebna podrška da bi se oporavila od krize i razvijala u pravcu inovacija i digitalizacije, čime će se stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti