Ističe rok: Znanjem do zarade na lekovitom bilju

03.05.2021

11:09

0

Ostalo je još samo nekoliko dana za prijavu na vojvođanski seminar o lekovitom bilju

Foto: AgroTV

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vojvodine objavio je Javni poziv za učešće na seminaru „Gajenje lekovitog i začinskog bilja“ i „Prerada lekovitog i začinskog bilja“, a rok za prijavu ističe 7. maja 2021. godine u 15:00 časova.

Seminar će obrađivati sledeće teme: Upoznavanje sa lekovitim, aromatičnim i začinskim biljkama; Osnovi tehnologije gajenja lekovitih biljaka (beli i crni slez, bosiljak, ehinacea, matičnjak, miloduh, morač, muskatna žalfija, neven, žalfija, nana, kamilica); Prerada lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka; Čuvanje lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka; Proizvodi sa lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem; Ispitivanje kvaliteta lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka; Lekovito bilje i seoski turizam.

Uslovi javnog poziva

Osnovni uslov za učešće na seminaru je da su podnosioci prijave punoletni državljani Republike Srbije, kao i da imaju mesto prebivališta na teritoriji AP Vojvodine. Podnošenje prijave za seminar do 7. maja 2021. godine u 15.00 časova.Prijavu je potrebno dostaviti na sledeće mejl adrese: tijanabozanic7@gmail.com (za prostor Zapadne Bačke), poljoskoekonomija@gmail.com (za prostor Južne Bačke), imstanic@gmail.com (za prostor Banata).

Poziv je upućen svim zainteresovanim licima koja bi želela da se bave poljoprivredom ili se već bave poljoprivredom a želela bi da unaprede svoje znanje.

U okviru seminara predviđena je edukacija učesnika od strane naučnika i stručnjaka sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo o inovativnom pristupu agropreduzetništvu i edukovanje stanovništva u ruralnim sredinama radi optimalnog iskorišćenja obradivog zemljišta u njihovim okućnicama.

Kroz prikaz i edukativno predavanje o potencijalu lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja za primenu u različitim oblastima, osnovama gajenja i prerade, izrade različitih proizvoda (čajevi, začini, tradicionalni proizvodi sa dodatom vrednošću), učesnici radionica će imati priliku da steknu znanja i veštine neophodne za razvoj i održivost jednog poljoprivrednog gazdinstva opredeljenog za ovaj vid ratarenja, ali i otkrivanje novih mogućnosti u oblasti agroturizma.

Saradnja Srbije i Mađarske

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine organizuju niz seminara u okviru projekta „Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljorivrednu praksu zasnovanu na inovacijama – AGRINNO 2“ pod nazivom “Gajenje lekovitog i začinskog bilja“ i „Prerada lekovitog i začinskog bilja“.

Pročitajte još:

Projekat se sufinansira od strane Evropske Unije i deo je prekogranične saradnje Srbije i Mađarske.

Seminari će biti održani u periodu od maja do oktobra 2021. godine, u Somboru, Vršcu i Futogu, a učešće na seminarima je besplatno.

U projektu učestvuju dva poljoprivredna inkubatora osnovana u Futogu i Vršcu i novoosnovani poljoprivredni inkubator u Somboru.

Uloga ovih inkubatora je savetodavna i edukativna čime će se omogućiti poljoprivrednim školama da usvoje nove inovativne tehnologije u sklopu proizvodnje lekovitog i začinskog bilja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti