Banka Poštanska štedionica na prvoj investicionoj konferenciji „Invest Srpska 2021“

18.06.2021

20:05

0

Autor: M.Vu

Banka Poštanska štedionica učesnik je prve investicione konferencije o mogućnostima i izazovima privrednog razvoja Republike Srpske

Foto: Promo

Banka Poštanska štedionica učesnik je prve investicione konferencije o mogućnostima i izazovima privrednog razvoja Republike Srpske “Invest Srpska 2021“ koja se danas i sutra održava u Laktašima.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić govoreći na panelu “Finansiranje privrednog razvoja, razvojne institucije vs komercijalni sektor“ ocenio je da komercijalne banke najčešće nemaju interesa da finansiraju strateški važne državne projekte zbog niskih stopa prinosa koje oni nose i dugih rokova za njihovu realizaciju.

Bojan Kekić/Foto: Promo

– Banka Poštanska štedionica možda je i jedinstven primer finansijske institucije koja sa jedne strane posluje potpuno u skladu sa aktuelnom regulativom koju propisuje Narodna banka Srbije, a koja se odnosi na komercijalne banke, dok sa druge strane ima zadatak i misiju da pored komercijalnih plasmana finansijski prati strateški važne državne projekte Republike Srbije. Zaista imamo privilegiju da smo u formalnoj nadležnosti Ministarstva finansija, koje u potpunosti razume ovaj položaj Banke – istakao je Bojan Kekić, navodeći kao dobar primer ovakvog postupanja projekat masovne državne stanogradnje za pripadnike službi bezbednosti Republike Srbije, koji se realizuje u saradnji sa državnim preduzećem iz oblasti građevinarstva.

Pročitajte još:

Bez državnih fondova i državnih finansijskih institucija ne mogu se prebroditi krizna vremena, što je pokazala i kriza izazvana pandemijom korona virusa, rekao je Kekić naglasivši da je Srbija imala zaista izdašne pakete državne pomoći za građane i privredu, kao što su prvi i drugi moratorijum, treći paket pomoći, direktna novčana davanja i projekat garantne šeme.

– Privlačeći investitore, namerno neću insistirati na stranim investicijama iako su one više nego poželjne, i stvarajući povoljan ambijent za njihovo poslovanje, Republika Srpska stvoriće pouzdane pretpostavke za finansiranje onih grana privrede koje će donositi interes tim istim investitorima da ulažu svoj kapital i da ga multiplikuju. Siguran sam da će Republika Srpska u narednim godinama imati čime da se pohvali – zaključio je Kekić.

Organizator “Invest Srpska 2021“ je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske u saradnji sa Vladom Republike Srpske, a na konferenciji su danas govorili Milorad Dodik, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske, Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske i Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti